V Šanghaju bo stal »pravi« Disneyland

Družba Walt Disney je dobila zeleno luč za gradnjo novega zabaviščnega parka Disneyland, ki bo stal v mestu Šanghaj. Kitajsko mesto sicer že premore podoben zabaviščni park, ki pa je po trditvah družbe Walt Disney le kopija njihovih idej.

Objavljeno
04. november 2009 11.03
Disneyland v Hongkongu
Da. O.
Da. O.
Šanghaj - Kitajske oblasti so prižgale zeleno luč za načrte ameriškega koncerna Walt Disney, ki želi v središču Šanghaja zgraditi zabaviščni park Disneyland. V Šanghaju namreč že stoji "ponaredek", saj so zgradili zabaviščni park, ki je na las podoben znanemu Disneylandu. Sedaj sledijo naporna pogajanja o podrobnem načrtovanju samega parka, saj so kitajske oblasti glede podrobnosti precej pikolovske.

Kljub temu, pa zelena luč predstavlja nov mejnik za Disney, ki si že dolgo časa prizadeva za izgradnjo novega parka. Disney ta projekt razvija že več kot desetletje. Kot piše kitajski časnik China Daily, bo večinski lastnik novega kompleksa kitajska vlada, medtem ko bo družba Disney imela 43 odstotni lastniški delež. Projekt je vreden kar 24 milijard ameriških dolarjev, sam park pa bo v neposredni bližini letališča Pudong.

 

Prav pridobitev vseh ustreznih dovoljenj je Disneyju onemogočala pričetek same gradnje, saj so imeli že pred tem soglasje lokalnih oblasti. Disney se nadeja, da bo novi Šanghajski zabaviščni park stal in obratoval že leta 2014.

 

Disney je že leta 1993 zgradil zabaviščni park v Tokiu, kasneje pa so ga razširili še z letovišči, hoteli in nakupovalnim središčem. Park Disneyland v Tokiu je bil prvi zabaviščni park, ki ga je Disney odprl zunaj ZDA.

 

Kitajsko različico Disneylanda, ki že stoji v Šanghaju si oglejte v priloženem videu.