Vojna proti »turizmu džointa«?

Nizozemska vlada razmišlja o možnosti uvedbe propustnic v lokale, kjer je dovoljeno konzumiranje lahkih drog. Namen vlade je preprečiti tujcem, da bi v državo prihajali izključno zaradi droge.

Objavljeno
11. september 2009 12.00
coffee shop
Ma.B.
Ma.B.
Amsterdam - Nizozemska vlada razmišlja o možnosti uvedbe propustnic v lokale, kjer je dovoljeno konzumiranje lahkih drog. Lokalni mediji navajajo, da bi neobičajen predlog lahko naletel na odobritev v zelo kratkem času. To pa ne pomeni, da bi se Nizozemska odrekla tradicionalni toleranci lahkih drog, po kateri je v tej državi v zadnjih 30 letih dovoljeno uživanje in posedovanje manjše količine (do pet gramov) marihuane.

Namen vlade je preprečiti tujcem, da bi v državo prihajali izključno zaradi droge. Do nove uredbe prihaja tudi po razhajanjih v koaliciji glede vprašanja lahkih drog. Krščanski demokrati so namreč zahtevali ničelno toleranco, laburisti pa so nasprotovali zapiranju "coffeeshopov" z utemeljitvijo, da se s tem ne bosta zmanjšala kriminal kot tudi ne nevarnost zdravju zaradi uživanja drog.