YouTube razglasil zmagovalce

Spletni videoportal YouTube je v ponedeljek prvič do zdaj razglasil zmagovalce med izvajalci, ki so svoje video posnetke objavili na straneh portala.

Objavljeno
27. marec 2007 13.51
Montain Wiev - Spletni videoportal YouTube je v ponedeljek prvič do zdaj razglasil zmagovalce med izvajalci, ki so svoje video posnetke objavili na straneh portala. Tekmovanje se od podobnih razlikuje predvsem po tem, da gre za amaterske izvajalce, ki so objavo na portalu želeli izkoristili kot odskočno desko v svet slavnih.

Uspeh zmagovalcev naj bi na novo definiral zvezdništvo so pripričani pri YouTube. Kot je povedal vodja marketinga Jamie Byrne so "Z objavo so posnetki povsem neznanih avtorjev postali dostopni gledalcem po celem svetu in nekateri med njimi so čez noč dosegli svetovno slavo." Spletni videi so torej postali nov medij za samopromocijo in izraznost posameznika.

Po mnenju Brynta naj bi prav tako nastal nov medij, ki vpliva na zabavo in informiranost nove generacije uporabnikov. Čas, ki so ga do sedaj preživeli pred televizorji naj bi sedaj porabili za gledanje spletnih video vsebin.

Od objemov do nasvetov ninje

Po petdnevnem glasovanju uporabnikov portala so za najboljši video prispevek razglasili plesni nastop skupine OK Go iz Chicaga. Video, ki si ga je ogledalo 13 milijonov ljudi, prikazuje člane skupine, kako plešejo na napravah za fitnes.

Za najbolj navdihujoč video so razglasili prispevek Avstralca Juana Manna, ki z objemi popestri življenje naključnih neznancev. Nagrado za najboljšo serijo je dobila komedija „Ask a ninja“ avtorjev Kenta Nicholsa in Douglasa Sarina, ki oblečena v maskirna oblačila ninje v unikatnem „ninja stilu“ odgovarjata na različna vprašanja. Za najboljšo komedijo so razglasili Smosh Anthonya Padille in Iana Hecoxa. Njuni prispevki imavjo okoli 70.000 privržencev, ki fanatično spremljajo vsak njun korak. Nagrado za najboljši glasbeni pripevek je prejela pevka Terra Naomi, ki je po odkritju na YouTubu podpisala pogodbo za založbo Island Records. Za najboljše komentarje so bili razglašeni monologi Kanadčana The Winekona, za najbolj prikupen video pa risanko Kiwi o ptiču, ki bolj kot vse drugo želi leteti.

YouTube, gre za spletni portal na katerem lahko vsakdo objavi svoj video posnetek, je med uporabniki sprožil pravo revolucijo. Trenutno še brez prave konkurence ima portal mesečno obišče preko 100 milijonov uporabnikov. Podjetje, ki je nastalo februarja lani je za 1,6 milijarde dolarjev kupil Google, zaradi dovmnevne kršitve avtorskih pravic pa je obsežno tobžbo proti njemu sprožila medijska hiša Viacom, ki ima v lasti tudi MTV.

Zmagovalec YouTube video awards 2006: