Z alkoholom proti poškodbam glave

Nekateri zdravniki v Ameriki so prepričani, da minimalna količina alkohola lahko pomaga ljudem s poškodbami glave. Kljub temu ostajajo previdni in opozarjajo, da alkohol lahko povzroči resne komplikacije.

Objavljeno
22. september 2009 16.49
Odklepanje možganov
Ta.R.
Ta.R.
Los Angeles - Nekateri zdravniki v Ameriki so prepričani, da minimalna količina alkohola lahko pomaga ljudem s poškodbami glave.
 
Njihove domneve bazirajo iz statističnih podatkov iz vsakdanjih poškodb pacientov. Odkrili so, da imajo tisti pacienti, ki imajo v telesu sledi alkohola, večjo možnost preživetja pri poškodbah glave. Alkohol naj bi pri poškodbi glave preprečil otekanje kaskade in nadaljnje uničenje možganskih celic.


Kljub temu ostajajo previdni in opozarjajo, da alkohol lahko povzroči resne zaplete. Strokovnjaki zato ljudi pozivajo, naj to ne bo izgovor za pitje alkohola.

Dr. Ali Salim in njegovi sodelavci na Cedars-Sinai Kliničnem Centru v Los Angelesu so prvi, ki so stopnjo umrljivost pacientov primerjali s količino alkohola v krvi. Trenutno poteka raziskava na 3800 prostovoljcih.

 

''Za to terijo bo potrebno še ogromno preiskav,'' je prepričan Dr. Ali Salim. ''Zdraviti paciente z alkoholom je preveč nevarno in tvegano,'' je še povedal.

 

''Kljub zanimivim podatkom študije, naj ljudje raje pazijo nase in pijejo manj alkohola, saj je verjetnost, da si poškudujete glavo večja, ko ste vinjeni,'' je povedal Michael Oddy, vodja oddelka za rehabilitacijo poškodb glave.