Z obrezovanjem proti aidsu

Svetovna zdravstvena organizacija in agencija ZN za boj proti aidsu sta priporočili heteroseksualnim moškim, naj se obrežejo, saj se bodo s tem za 60 odstotkov zmanjšajo možnosti za okužbo z virusom HIV.

Objavljeno
28. marec 2007 20.10
Teguest Guerma, izvršna direktorica programa WHO za boj proti aidsu
Ženeva - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in agencija ZN za boj proti aidsu UNAIDS sta danes iz Ženeve družno priporočili heteroseksualnim moškim, naj se obrežejo, saj se bodo s tem njihove možnosti za okužbo z virusom HIV zmanjšale za 60 odstotkov. Organizaciji sta pri tem tudi poudarili, da to še ne pomeni, da je potrebno ostalo zaščito opustiti.

Organizaciji sta priporočilo izdali po konferenci strokovnjakov, ki so na podlagi študij v Keniji, Ugandi in Južnoafriški republiki prišli do presenetljivih ugotovitev, da imajo heteroseksualni moški z obrezanimi spolnimi udi manj možnosti, da se okužijo z virusom HIV. Do teh ugotovitev so prišli v skupnostih, kjer je obrezovanje moških del verskih ali kulturnih običajev.

V WHO in UNAIDS so prepričani, da bi lahko države - zlasti afriške - resno zmanjšale stopnjo okuženosti s HIV, če bi bolj razširile prakso obrezovanja moških. Kot dokazujejo študije, bi se v prihodnjih 20 letih samo zaradi obrezovanja moških lahko izognili več kot 5,7 milijona novim okužbam s HIV in posledično trem milijonom smrtnim žrtvam zaradi aidsa.

Vendar pa v WHO in UNAIDS opozarjajo, da zgolj obrezovanje ni dovolj, da bi se izognili morebitni okužbi. "Obrezovanje ne predstavlja popolne zaščite pred HIV," je poudarila predstavnica UNAIDS Catherine Hankins. Uporaba kondomov, femidonov in podobno, pa tudi vzdržnost in kasnejši začetek spolnih odnosov med mladostniki ter manjše število spolnih partnerjev je še vedno pomembno, je poudarila.