Za ukinitev ubijanja bikov na bikoborbah

Španska ministrica za okolje Cristina Narbona namerava na bikoborbah prepovedati ubijanje bikov pred gledalci, po vzoru Portugalske, kjer bikov ne ubijajo pred gledalci, temveč jih odpeljejo v klavnice.

Objavljeno
24. december 2006 09.57
Bik napadel pohodnike
Madrid - Španska ministrica za okolje Cristina Narbona namerava na bikoborbah prepovedati ubijanje bikov pred gledalci, po vzoru Portugalske, kjer bikov ne ubijajo pred gledalci, temveč jih odpeljejo v klavnice.

Ministrica je ob neformalnem pogovoru na novoletnem sprejemu za novinarjem dejala, da bo kontroverzno reformo tradicionalne španske bikoborbe poskušala izvesti po volitvah leta 2008, je poročal španski dnevnik El Mundo. Sicer se ministrica Narbona zavzema za postopno in ne radikalno izvajanje reforme in da je živalim vsekakor treba prihraniti njihov krvavi konec.

Ministrica je še poudarila, da je mednarodno gibanje za zaščito živali in za njihove pravice vedno močnejše in da ima Španija v EU vedno več težav z zagovarjanjem te svoje tradicije. Dodala je še, da je prepričala ministra za pravosodje Juana Fernanda Lopeza Aguilarja, da bi v kazenskem zakoniku zaostril kaznovanje za mučenje živali, še piše El Mundo.