Za veliko noč manj alkohola

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je sodržavljane pred praznovanjem velike noči neprijetno presenetil z omejitvijo prodaje alkohola.

Objavljeno
31. marec 2007 20.30
Predsednik Venezuele Hugo Chavez
Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je sodržavljane pred praznovanjem velike noči neprijetno presenetil z omejitvijo prodaje alkohola.

Venezuelci bodo v skladu z njegovim odlokom, ki je stopil v veljavo v petek, do konca velikonočnih praznikov 9. aprila alkoholne pijače lahko kupovali le med 10. in 17. uro, na velikonočni četrtek, petek in nedeljo pa bo prodaja povsem prepovedana.

Ljudje pohiteli po alkohol

Nenadna odločitev venezuelskih oblasti je presenetila številne Venezuelce, ki so v petek pohiteli v prodajalne alkoholnih pijač, da bi si zagotovili zalogo za prihajajoči teden. "Ljudje so obupani predvsem zato, ker je večina za odločitev izvedela v zadnjem trenutku," je poudaril lastnik ene od trgovin z alkoholnimi pijačami v Caracasu.

Priljubljena viski in rum

Podatki sicer kažejo, da je Venezuela ena največjih proizvajalk in uporabnic piva v Latinski Ameriki, priljubljena pa sta tudi viski in rum. Kljub zakonom, ki prepovedujejo prodajo in pitje alkohola na javnih mestih, državljane večkrat zalotijo pri pijančevanju na ulicah ali celo pri vožnji s steklenico piva v roki.

Oblasti zato menijo, da je za več sto smrtnih žrtev in na tisoče poškodovanih vsako leto med velikonočnimi počitnicami kriv prav alkohol, čeprav venezuelska policija le redko kaznuje pitje alkohola na javnih mestih ali pijane voznike.