Za vožnjo Ferrarija bo potreben dodaten izpit

V Italiji bodo morali mladi med 18 in 24 letom za vožnjo hitrejših in močnejših avtomobilov in motorjev, tri leta po opravljenem vozniškem izpitu, ponovno na test.

Objavljeno
03. januar 2007 11.06
Za vožno hitrih avtomobilov in motorjev bodo mladi vozniki v Italiji morali opraviti dodaten izpi
Rim - Z namenom zmanjšati število prometnih nesreč namerava italijanska vlada mladim med 18 in 24 letom prepovedati upravljanje hitrih avtomobilov in motorjev. Mladi Italijani bodo morali tako tri leta po pridobitvi vozniškega dovoljenja ponovno opraviti vozniški izpit, če bodo želeli voziti hitre avtomobile in motorje, je sporočil italijanski minister za promet Alessandro Bianchi.

Dodatno vozniško dovoljenje za mlade naj bi v Italiji uvedli najkasneje v dveh letih. Gre za del ukrepov, s katerimi namerava vlada premiera Romana Prodija povečati varnost na italijanskih cestah. "Letno v Italiji umre 5000 voznikov. Najbolj ogroženi so vozniki med 18 in 24 letom. Obenem želimo tudi na šolah organizirati kampanje, pri katerih bo v ospredju tema prometne varnosti," je dejal Bianchi.

Za zdaj še ni točno določeno, za vozila s kakšno konjsko močjo oziroma s kolikšnimi kilometri na uro, bo potrebno opraviti dodaten vozniški izpit. Predsednik italijanskih avtošol Giorgio Resta je predlog kritiziral. "Tudi manjši avtomobili lahko dosegajo visoke hitrosti," je dejal.

V Italiji sicer od leta 2003 prometne prekrškarje kaznujejo s kazenskimi točkami. Vozniki imajo v dobrem 20 točk. Pri hudih prometnih prekrških, kot so prehitevanje v ovinkih ali opitost voznika, policisti vozniku odvzamejo do deset točk. Neupoštevanje redeče luči na semaforju šteje pet toč. Če voznik izrabi vseh 20 točk, mu odvzamejo vozniško dovoljenje.