Za zgodnji prvi seks krivi geni?

Pojasnilo dejstva, da otroci, ki so odraščali brez očeta, seksajo prej kot drugi vrstniki, se skriva v genih, pravijo ameriški znanstveniki.

Objavljeno
15. september 2009 13.02
An.B.
An.B.
Washington - Raziskovalci univerze v Oregonu so primerjali povprečna leta prve spolne izkušnje med otroci, katerih očetje so bili popolnoma odsotni, delno odsotni in nikoli odsotni v obdobju otroštva. Primerjali so 1000 otrok in ugotovili, da je 63 odstotkov otrok, katerih oče je bil vedno odsoten, že imelo prvo spolno izkušnjo. Prvi seks je izkusilo tudi 52 odstotkov otrok delno odsotnih očetov, medtem ko je prvo spolno izkušnjo izkusilo zgolj 21 odstotkov otrok, katerih oče je bil vedno prisoten.

 

Zanimive so tudi številke povprečnega števila let ob prvem spolnem odnosu. Otroci brez očetov so bili v povprečju prvič aktivni pri 15,28 letih, otroci delno prisotnih očetov pri 15,36, otroci stalno prisotnih očetov pa pri 16,11 letih.

 

Geni vs. okolje

 

Razlage so različne, v glavnem pa razdeljene na dva polja. Prvi zagovarjajo vpliv okolja in odsotnost očeta razumejo kot povod za nestabilnost ter nezaupljivost otroka do partnerskega razmerja. Samohranilske družine naj bi pomenile tudi manj starševske kontrole.

 

A profesorica psihologije na oregonski univerzi in vodja omenjene raziskave Jane Mendle pravi, da je otroško seksualnost možno najbolje pojasniti z genetiko. "Gena odsotnega očeta sicer res ni, a obstaja genski prispevek značilen tako za matere kot očete, ki povečuje možnost zgodnejšega seksualnega obnašanja otrok. Te značilnosti vključujejo impulzivnost, uporabo in zlorabo substanc ter iskanje pozornosti," pravi Mendlova, a hkrati priznava, da njena raziskava ne more povsem izključiti vplivov okolja.