Zanimivi izsledki o pivu

Novejše medicinske raziskave kažejo, da grenki napitek ni le osvežitev v vročih dneh, temveč ima tudi hranljive sestavine. Seveda pa strokovnjaki še vedno opozarjajo, da čezmerno pitje alkohola škoduje zdravju.

 

 

Objavljeno
21. julij 2008 10.10
 Kaja Cencelj
Kaja Cencelj

Poletje si predvsem predstavniki moškega spola težko predstavljajo brez ohladitve ob steklenici ali pločevinki mrzlega piva. Ta osvežilna pijača ima dolgo tradicijo - v Evropo so jo prinesli Slovani, že vsaj dvesto let jo varijo tudi na Slovenskem. Novejše medicinske raziskave kažejo, da grenki napitek ni le osvežitev v vročih dneh, temveč ima tudi hranljive sestavine. Seveda pa strokovnjaki še vedno opozarjajo, da čezmerno pitje alkohola škoduje zdravju.

 

Če gre verjeti zgodovinskim virom, bi pivo moralo nositi naslov najstarejše pijače na svetu. Že v šestem stoletju pred našim štetjem so ga menda pili v Mezopotamiji, pred skoraj 4000 leti pa je bila zapisana sumerska himna boginji Ninkasi, zavetnici pivovarjev, v kateri najdemo tudi najstarejši recept za pridobivanje piva iz ječmena. Babilonci, Feničani, Egipčani, pa tudi Grki in Rimljani so delali pijače iz žitnega slada, ki so jim dodajali izvlečke različnih trav, pelina, žafrana, gloga in drugih zeli.

 

Moč hmelja in ječmena

 

Pivo je naravno fermentirana pijača iz žit, hmelja in vode, izdelana po postopku varjenja, ki mu sledi alkoholno vrenje z dodatkom pivskih kvasovk. Podobno kot drugi izdelki iz žit vsebuje nekatere vitamine in minerale. V ječmenovem sladu je do osemdeset fenolnih spojin, ki prestrezajo potencialno kancerogene proste radikale v telesu in preprečujejo srčno-žilne bolezni.

 

Med slajenjem se celo poveča prehranska vrednost ječmena, zato je pijača bogata z vitamini skupine B: niacinom (B1), riboflavinom (B2), pantotensko kislino (B5), piridoksinom (B6) in folno kislino (B9). Pri raziskavah in vitro so ugotovili, da flavonoidi v hmelju učinkovito preprečujejo nekatere vrste raka oziroma upočasnjujejo rast določenih tumorskih celic.

 

Po ugotovitvah raziskave, ki so jo opravili znanstveniki z ameriške univerze v Oregonu, je posebno uspešen flavonoid ksantohumol, saj zavira nastanek mutacij in poškodb DNK, ki jih najpogosteje povzročajo spojine v toplotno predelanih beljakovinskih živilih. Zdravilni so tudi storžki hmelja, ki poleg flavonoidov vsebujejo čreslovine, smole, eterično olje s humulonom in lupulonom, mineralne snovi, maščobe in aminokisline. Te snovi delujejo pomirjevalno na centralni živčni sistem, zmanjšujejo napetost in strah ter pomagajo pri zdravljenju nespečnosti.

 

Dobro za srce, krvni obtok in možgane

 

Pivo je bogato tudi s pomembnimi rudninami (fosfor, kalij, magnezij, žveplo, natrij in fluor) ter oligoelementi, kot so baker, mangan, cink, aluminij in železo. Vsebuje približno toliko polifenolov kot rdeče vino, ki v zmernih količinah že stoletja velja za pijačo, dobro za srce. Te spojine imajo antioksidantske lastnosti, zavirajo aterosklerozo in razvoj osteoporoze.

 

Za zdravo srce so pomembni folna kislina in drugi vitamini B-kompleksa v pivu, ki znižujejo raven homocisteina. Preveč te aminokisline povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, kap in nastajanje maščobnih oblog v perifernih arterijah; njena visoka vsebnost v krvnem obtoku, posebno v starosti, je povezana s poslabšanjem kognitivnih procesov.

 

Znanstveniki s kanadske univerze v Ontariu pa so ugotovili, da pivo preprečuje oksidacijo (slabega) holesterola LDL in zvišuje raven HDL-holesterola. To je dobri oziroma koristni holesterol, ki na lipoproteinih z žilnih sten odstranjuje LDL-holesterol in ga prenaša nazaj v jetra, iz njih pa se z žolčem izloča iz organizma. Pivo tako izboljša prekrvitev srca in možganov in ureja krvni tlak. Ker vsebuje malo kalcija in veliko magnezija, menda za skoraj štirideset odstotkov zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Z nadaljnjimi raziskavami bodo ameriški strokovnjaki skušali še dokazati, da je pri ljudeh, ki pijejo pivo v zmernih količinah, manj pogosta okužba z bakterijo Helicobacter pylori, povzročiteljico rane na želodcu in pomembnega dejavnika tveganja za razvoj raka na želodcu.

 

Za poletno dieto?

 

Pivo vsebuje več kot devetdeset odstotkov vode in kakih pet odstotkov alkohola. Je tudi energijsko bogato, zlasti temno - dva decilitra temnega piva vsebujeta celo 200 kalorij. Vendar je po trditvah ameriških in kanadskih strokovnjakov prepričanje, da pivo redi, zmotno; po njihovem biokemična sestava piva spodbuja presnovo in delovanje ledvic. Ker je lahko prebavljivo, je med drugim primerno za lajšanje težav pri zaprtju. Ogljikov dioksid osveži in spodbuja krvni obtok v ustni sluznici, povečuje slinjenje in tvorbo želodčne kisline in tako olajša izločanje zaužite snovi. Nekateri ga priporočajo celo pri hujšanju, saj pospešuje odvajanje seča in vode iz telesa ter tako preprečuje nastajanje celulita. Vitamin H (biotin) pa dobro učinkuje na kožo, krepi krhke nohte ter preprečuje izpadanje las in prhljaj.

 

Iz tiskane izdaje Dela.