Zaradi mode trpijo noge

Neka angleška raziskava je pokazala, da skoraj vsaka četrta ženska kupuje čevlje, vedoč, da ji te ne ustrezajo. Nekaj manj kot 40 odstotkov žensk bi čevlje nosilo zgolj zato, ker so ti modni.

Objavljeno
07. september 2009 14.58
L.Š.
L.Š.
London - Skoraj vsaka četrta ženska od desetih kupuje čevlje, vedoč, da ji te ne ustrezajo, je pokazala angleška raziskava, ki je vzela pod drobnogled navade 2000 ljudi. Raziskavo je opravilo združenje pedikerjev in podiatrov.

Rezultati so pokazali, da bi kar 37 odstotkov žensk nosilo neudobne čevlje zavoljo tega, ker so čevlji modni. Ugotovili so, da tudi 17 odstotkov vprašanih moških nosi čevlje napačne velikosti. Kar 80 odstotkov žensk trpi zaradi težav z nogami kot so žulji in kurja očesa. Samo štirje od desetih ljudi, zajetih v preiskavo, pa bi zaradi tovrstnih težav poiskali pomoč.

Lorraine Jones iz Združenja pedikerjev in podiatrov je povedala: „Veliko nas je takšnih, ki se težko upremo razprodajam in najbolj modnim izdelkom, a vendar si je pomembno zapomniti, da zaradi nakupa čevljev, ki povzročajo bolečine nog, ne bomo le nevoljni, ampak s tem ogrožamo tudi naše zdravje."

Čeprav ponavadi težave povzročajo vrtoglavo visoke pete, pa se lahko to zgodi tudi pri čevljih, ki jih le nataknemo na nogo, saj stopalo drsi naprej in stiska prste.

Jonesova ob tem dodaja, da veliko ljudi nosi čevlje napačne velikosti, čeprav se tega ne zavedajo.