Zaradi onesnaženosti uvedli "par-nepar"

V Gorici je zaradi onesnaženosti zraka začela veljati odredba o omejitvi prometa. Tako bodo enkrat tedensko vožnje po mestu dovoljena samo vozilom s parno oziroma neparno registracijo.

Objavljeno
06. februar 2007 13.01
Promet v Gorici bopotekal izmeniino
Gorica/Nova Gorica - V Gorici je danes začela veljati odredba o omejitvi prometa, ki jo je zaradi onesnaženosti zraka v ponedeljek izdal goriški župan Vittorio Brancati. Do sredine aprila bo tako vsako sredo med 8.30 in 12.30 ter med 14.30 in 18. uro v celotnem mestnem središču promet dovoljen le vozilom, katerih številka na registrski tablici se ujema s parnim oziroma neparnim datumom. Podobno bo ob sobotah popoldan in nedeljah, ko bo ožje mestno središče zaprto za promet in namenjeno le pešcem, so sporočili iz občine Gorica.

Na goriški občini so se za omejitev prometa odločili predvsem zaradi večkratnega preseganja dovoljene koncentracije prašnih delcev v zraku v minulih tednih. Kljub temu bo ob sredah promet dovoljen za vsa vozila z oznako euro 4, vozila policije, orožnikov, reševalnih služb in invalidov, javni prevoz ter avtomobile na plinski ali električni pogon. Za ostale bo organiziran brezplačen prevoz v mestno središče, pojasnjujejo na občini Gorica.

Ob vikendih bodo iz prepovedi prometa izvezeta vozila oseb osebe, ki živijo v ožjem središču Gorice.

V Novi Gorici, ki jo od Gorice loči le državna meja, podobni ukrepi zaenkrat niso predvideni, čeprav, kot je povedala svetovalka za odnose z javnostmi na novogoriški občini Mirka Križnič, izmerjena koncentracija prašnih delcev v zraku občasno preseže mejne vrednosti tudi na slovenski strani.

Na novogoriški občini čakajo, da ministrstvo za okolje in prostor pripravi ustrezen sanacijski program, kar naj bi se zgodilo še letos. V okviru program bo treba ugotoviti vzroke oziroma določiti vire prašnih emisij in glede na to pripraviti tudi predlogi ukrepov na več nivojih, je še povedala Križničeva.