Zaradi splava s tabletami v zapor za sedem let?

Mlada Avstralka, ki je s pomočjo posebnih ruskih tablet povzročila splav, se bo morala zagovarjati pred sodiščem. Grozi ji tudi do sedem let zapora, prav tako njenemu partnerju, ki ji je priskrbel tablete.

Objavljeno
11. september 2009 17.23
Š. Ro.
Š. Ro.
Sydney - Mlada ženska, ki je s posebnimi tabletami, pretihotapljenimi iz Rusije, povzročila splav, se bo morala zagovarjati pred sodiščem. Grozi ji tudi zaporna kazen.

Mlad par iz Queenslanda je priznal, da je želel prekiniti nenačrtovano nosečnost, a se ni zavedal, da bo s prepovedanimi zdravili povzročil kaznivo dejanje. Pravna ureditev Queenslanda namreč označuje splav kot kriminalno dejanje, razen v primeru, da bi nosečnost ogrožala zdravje nosečnice. Pri paru so našli tablete mifepristone, poznane tudi kot RU486.

 

Odvetniki obtoženih so se na sodišču sicer pritožili, da tožilstvo nima dokazov, da so tablete dejansko bile v prazni škatlici.

 

Odzvale so se tudi številne skupine, ki zagovarjajo možnost splava, in od oblasti zahtevale, naj nujno spremeni ta zastereli zakon, ki kliče po reformi.