Zelena luč za prodajo mesa kloniranih živali?

V ZDA bi se lahko na tržišču že kmalu pojavili mesni in mlečni proizvodi kloniranih živali. Administracija za hrano in živila namreč meni, da sta mleko in meso kloniranih živali varna za uživanje ljudi.

Objavljeno
28. december 2006 22.51
Bi zaužili meso kloniranega prašička?
Washington - V ZDA bi se lahko na tržišču že kmalu pojavili mesni in mlečni proizvodi kloniranih živali. Pristojen ameriški organ, Administracija za hrano in živila (FDA), je namreč danes sporočil, da sta mleko in meso kloniranih živali varna za uživanje ljudi.

Študije, ki jih je opravila FDA, "niso pokazale nobene razlike med zdravim klonom in konvencionalno vzrejenimi živalmi". Oceni FDA sledi 90 dni dolgo obdobje za ugovore v javnosti, ki se bo izteklo 2. aprila.

Potem bo administracija razmislila o odpravi moratorija na trženje mesa in mleka kloniranega goveda, svinj in koz. Če bodo omenjeni moratorij odpravili, bodo ZDA postale prva država, ki bo odobrila prodajo prehrambenih proizvodov kloniranih živali.

Na današnje sporočilo FDA so se že usule kritike. Pri tem so kritiki opozorili na neodvisne raziskave, po katerih 60 odstotkov Američanov nasprotuje kloniranju živali in ne bi kupilo mesa in mleka kloniranih živali, četudi bi vlada zatrdila, da je varno.

"Menimo, da bi bila to zelo slaba odločitev," je povedala direktorica za prehrambeno politiko pri Ameriški federaciji potrošnikov Carol Foreman. Če s strani vlade ne bo odločitev proti FDA, bodo različne skupine potrošnike pozvale, naj pritisnejo na prodajalce, naj ne prodajajo proizvodov kloniranih živali, je dodala Foremanova.