Zgodovinarji razvozlali umor izpred 400 let

Po mnenju italijanskih zgodovinarjev naj bi toskanskega vojvodo Francesca Medičejskega in njegovo drugo ženo zastrupil Francescov brat, kardinal Ferdinando Medičejski, ki si je prizadeval za oblast.

Objavljeno
03. januar 2007 18.58
Francesco de Medici
Rim - Italijanski zgodovinarji so prepričani, da jim je uspelo razvozlati skrivnost umora v družini Medičejcev, ki naj bi se zgodil pred 400 leti. Po njihovem mnenju naj bi toskanskega velikega vojvodo Francesca Medičejskega in njegovo drugo ženo Bianco Cappella zastrupil Francescov brat, kardinal Ferdinando Medičejsk, ki si je prizadeval za oblast v vojvodstvu, medtem ko so sprva domnevali, da sta umrla za malarijo.

Strokovnjaki za sodno medicino univerze v Firencah so po temeljiti preučitvi primera prepričani, da so odkrili jasne dokaze umora z zastrupitvijo, najverjetneje z arzenikom. Doza, ki jo je dobil Francesco, je bila "progresivna, vendar smrtonosna", je dejala profesorica in soavtorica študije o umoru Francesca in njegove soproge, ki jo je 21. decembra lani objavila revija British Medical Journal, Donatella Lippi.

Družina Medičejcev je imela med 14. in 17. stoletjem odločilno vlogo v politični in kulturni zgodovini Firenc in Toskane. Francesco Medičejski je vladal od leta 1574 do svoje smrti 17. oktobra 1587. Umrl je nekaj dni zatem, ko je zbolel, in le nekaj ur pred svojo ženo.