Zmanjšuje storilnost ali koristi podjetju?

Telekom in Pošta Slovenije uporabo dovoljujeta, Mercator in Zavarovalnica Tilia sta dostop do Facebooka omejila. Pri Si.mobilu sodelovanje celo spodbujajo.

Objavljeno
22. september 2009 09.50
Mojca Finc
Mojca Finc
Čedalje večja priljubljenost Facebooka in podobnih socialnih spletnih omrežij sproža med delodajalci mnoge dileme, večinoma pa se vrtijo okoli vprašanj, kako uporaba teh spletnih strani pravzaprav vpliva na delovni proces in ali naj jo dovolijo ali ne. Mnogi delodajalci so prepričani, da brskanje po takšnih virtualnih omrežjih med delovnim časom zmanjšuje storilnost zaposlenih, spet drugi verjamejo, da pospešuje delovni proces in utrjuje blagovno znamko. O spletni politiki uporabe priljubljenega socialnega omrežja smo povprašali vodstvo Telekoma, Pošte Slovenija, Zavarovalnice Tilia, Mercatorja in Si.mobila.

 

Pri Telekomu Slovenija uporabe Facebooka ne omejujejo. »Vsi zaposleni so dolžni spoštovati interni kodeks poslovne kulture in etike, ki natančno ureja tudi to področje, problematika pa je urejena še v pogodbah o zaposlitvi in zakonodaji. Zaposlenim zaupamo in varujemo njihovo zasebnost, zato prikritega nadzora ali poseganja v komunikacijsko zasebnost ne izvajamo,« je povedal Boris Ziherl, predstavnik za odnose z javnostjo. Posebnih težav oziroma zlorab na tem področju niso opazili. Prav zato sodijo, da posegi, kakršen je blokada Facebooka, niso potrebni.

 

Različna mnenja

 

Podobnega mnenja je tudi vodstvo Pošte Slovenija, ki je prepričano, da je lahko uporaba tovrstnih spletnih stičišč na nekaterih delovnih mestih celo zaželena. »Nikakor pa ne verjamemo v to, da bi njihova uporaba izboljševala odnose na delovnem mestu,« so poudarili. »O blokadi Facebooka ne razmišljamo, saj za zdaj uporaba te spletne strani med delovnim časom ni toliko razširjena, da bi bil ta ukrep potreben. V smernicah, povezanih z varno uporabo interneta, dovoljujemo razumno uporabo interneta tudi za zasebne namene, če le ne moti to delovnega procesa,« je pojasnila Megi Jarc, predstavnica za odnose z javnostjo. Opozorila pa je, da je podjetje blokiralo nekatere druge spletne vsebine, kot sta pornografija in nasilje.

 

V Mercatorju imajo dostop do Facebooka le tisti, ki ga uporabljajo v poslovne namene. To so zaposleni v trženju, korporacijskem komuniciranju ... Drugim je dostop omejen, saj ga med delovnim časom ne potrebujejo, so povedali v podjetju.

 

V Zavarovalnici Tilia so dostop zelo omejili; kot so pojasnili, uporabljajo namensko napravo za filtriranje spletnega prometa, ki onemogoči neustrezne strani, mednje sodi tudi Facebook. »Zaposlene o blokadi Facebooka, ki smo jo uvedli pred približno pol leta, nismo obvestili. O vseh onemogočenih spletnih straneh namreč dobijo avtomatsko sistemsko sporočilo. Delavci imajo možnost odprave blokade, vendar mora biti razlog za ta korak utemeljen,« je spletno politiko podjetja predstavila Lucija Škerlj, višja strokovna sodelavka za marketing in odnose z javnostjo.

 

Zaželeno virtualno druženje

 

Povsem drugačno stališče do virtualnih mrež imajo pri Si.mobilu, kjer uporabo Facebooka več kot le dovoljujejo. »Velik del zaposlenih aktivno sodeluje v različnih socialnih omrežjih, na intranetu imamo neposredno povezavo na Facebook kot eno najbolj priljubljenih omrežij. Na njem denimo sodelujejo predsednik, član uprave in številni drugi sodelavci,« je povedala Tamara Valenčič, vodja službe za korporativno komuniciranje in odnose z zaposlenimi. V podjetju se zavedajo, da uporaba socialnih omrežij v nekaterih primerih lahko vpliva na učinkovitost ali varovanje pomembnih informacij.

 

A opozarjajo, da imajo v podjetju visoko raven organizacijske kulture, ki zaposlene na vsakem koraku spodbuja k učinkovitemu delu in profesionalnemu odnosu, kar dosegajo z izobraževanjem, treningi in poudarjanjem pomena varovanja zasebnosti in poslovnih skrivnosti. »Podpiramo odprto in odkrito komunikacijo, zato na sodelovanje sodelavcev v socialnih omrežjih gledamo pozitivno,« je dejala Tamara Valenčič in dodala, da je Facebook predvsem priročno sredstvo pri oglaševanju. »Na njem delujejo skupnosti oboževalcev naših blagovnih znamk. Z mladimi smo, denimo, tako učinkovito komunicirali pri organizaciji glasbeno-dobrodelnega dogodka Žur z razlogom. Naš profil je spremljalo več kot 15.000 uporabnikov, ki so komunicirali z nami,« je opisala pozitivno plat priljubljenega omrežja.


Iz tiskane izdaje Dela.