Znanih sedem novih svetovnih čudes

V Lizboni so razglasili rezultate tekmovanja za izbor novih sedmih svetovnih čudes, ki se ga je z glasovanjem preko svetovnega spleta in telefona udeležilo okoli 100 milijonov ljudi.

Objavljeno
08. julij 2007 11.10
Rimski Kolosej
Ženeva/Lizbona - Svetovno tekmovanje za izbor novih sedmih svetovnih čudes, ki se je začelo leta 1999, je se včeraj na lizbonskem nogometnem stadionu končalo z razglasitvijo zmagovalcev. V veliki finale se je z glasovanjem prek svetovnega spleta in telefona prebilo 21 znamenitosti. Zmagovalci izbora pa so Kitajski zid, indijska palača Tadž Mahal, ruševine inkovskega templja Machu Picchu v Peruju, majsko mesto Chichen Itza v Mehiki, kip Jezusa Kristusa nad Rio de Janeirom v Braziliji kot sedmo pa se je uvrstilo staro mesto Petra v Jordaniji.

Medtem, ko so bili Kitajski zid, Kolosej, Machu Picchu in Petra favoriti že od začetka tekmovanja je brazilskemu Jezusu preboj uspel šele proti koncu glasovanja.

Slovesno razglasitev zmagovalcev na lizbonskem nogometnem stadionu, ki sta jo vodila britanski igralec Ben Kingsley in ameriška igralka Hillary Swank, so predvajali v več kot 170 državah po svetu, ogledalo pa naj bi si jo okoli 1,6 milijarde ljudi.

Med ostalimi nominiranci so bili še kipi na Velikonočnih otokih, britanski Stonehenge, Eifflov stolp v Parizu, kip svobode v ZDA, moskovski Kremelj, avstralska opera, atenska akropola in drugi.

Od nekdanjih čudes stojijo le še piramide v Egiptu

Idejni oče projekta novih sedmih svetovnih čudes je švicarski filmski ustvarjalec in muzejski kurator Bernard Weber. Začetno število nominiranih z vsega sveta je bilo 200, potem pa se je krog izbrancev postopoma ožil. Skupina svetovno znanih arhitektov in bivši generalni direktor Unesca Federico Mayor so lani izmed preostalih 77 kandidatov za zmago izbrali končnih 21. Glasovanja se je udeležilo približno 100 milijonov ljudi.

Unesco, ki skrbi za seznam svetovne kulturne dediščine, na katerega so doslej uvrstili že 830 znamenitosti, tekmovanja ni podprl. "Seznam sedmih novih čudes sveta bo rezultat zasebne pobude, ki ne more znatneje ali trajneje prispevati k ohranjanju izbranih znamenitosti," je Unesco zapisal v izjavi prejšnji mesec.

Pobudniki želijo z novim izborom čudes sveta znova poustvariti popularnost sedmih čudes starega veka. Od sedmih danes stojijo le še piramide v Kairu. Ostala so babilonski viseči vrtovi, Zeusov kip v Olimpiji, Artemidin tempelj na Efezu, mavzolej v Halikarnasu, kolos na Rodosu in svetilnik v Aleksandriji.