1,8-odstotna februarska inflacija v evroobmočju

Gibanje inflacije v 13 državah, ki delijo skupno valuto evro, je bilo v mesecu februarju po prvih ocenah agencije Eursostat stabilno in se je ustavilo pri 1,8 odstotka.

Objavljeno
01. marec 2007 12.22
Bruselj – Letna stopnja inflacije v območju evra je februarja v primerjavi z januarjem ostala enaka, in sicer je na letni ravni znašala 1,8 odstotka, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Dokončne podatke o februarski inflaciji v območju evra in celotni Evropski uniji bo Eurostat po napovedih sporočil 15. marca.

Stopnja inflacije je usklajena z ravnijo, ki jo priporoča evropska centrala banka, kar pomeni, da je blizu vendar manj kot dva odstotka. Prav tako je bila malce nižja kot so napovedovali zasebni ekonomisti, ki so se ušteli že meseca januarja. Številni gospodarstveniki in politiki so bili zaskrbljeni, češ da bo januarsko povečanje davka na dodano vrednost v Nemčiji s 16 na 19 odstotkov spodbudilo višjo inflacijo v evroobmočju. Stabilna inflacijska stopnja vse od začetka leta, pa kaže, da so bili ti strahovi neutemeljeni. Vseeno pa se pričakuje, da bo Frankfurtska centrala banka še ta mesec za zajezitev inflacije dvignila relativno obrestno mero na 3.75 odstotka.