200 delavcev prejelo odpovedi

V ormoškem podjetju Carrera Optyl so v četrtek 200 zaposlenim razdelili obvestila o nameravani odpovedi pogodbe o zaposlitvi, so potrdili v družbi in dodali, da so se o načinu odpuščanja dogovorili s sindikatom.

Objavljeno
25. september 2009 11.56
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ormož - Vodstvo Carrere Optyl je o tem sicer delavce in javnost obvestilo že konec julija in svojo odločitev pojasnilo z dejstvom, da družba v prvih šestih mesecih letošnjega leta beleži znaten upad naročil, tudi za več kot 30 odstotkov. Glede na to, da v naslednjih šestih mesecih ni pričakovati izboljšanja, bo v podjetju nastal znaten presežek delovne sile, so takrat zapisali.

Zdaj je že postalo jasno, da bodo napoved uresničili, saj je v podjetju kar 350 presežnih delavcev, od katerih jih bo 200 ostalo brez dela, medtem ko bodo za 150 delavcev v družbi poskusili najti ustrezne ukrepe za preprečitev oz. za največjo možno omilitev nastalih razmer. Ob tem v podjetju zagotavljajo, da bo kljub nastalim razmeram večina presežnih delavcev prejemala svoj osebni dohodek kot zaposleni v Carreri Optyl do izteka odpovednega roka, torej za večino do konca novembra. Po izteku zakonsko predpisanega odpovednega roka pa bodo prejeli tudi pripadajoče odpravnine.

Sicer pa se je uprava ormoške tovarne v ta namen večkrat srečala tudi s predstavniki sindikata in svetom delavcev, na sredinem srečanju pa je beseda v glavnem tekla okoli odpravnin. V sindikatu SKEI so namreč po besedah sekretarja omenjenega sindikata za Podravje Branka Medika prepričani, da bi bilo glede na nizke plače in razmere, v katerih se je znašel ta del Slovenije, prav, da odpuščeni delavci prejmejo višje odpravnine.