55 milijonov evrov posojila za NLB Tutunsko banko

Evropska banka za obnovo in razvoj je NLB Tutunski banki v Skopju odobrila posojilo v višini 55 milijonov evrov. Banka je del skupine NLB.

Objavljeno
20. december 2006 15.30
Skopje - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je NLB Tutunski banki v Skopju odobrila ugodno posojilo v višini 55 milijonov evrov. Posojilo naj bi bilo namenjeno za posojila malim in srednjim podjetjem, pa tudi prebivalstvu v Makedoniji, je zapisano na spletni strani EBRD.

NLB Tutunska banka je po velikosti druga banka v Makedoniji, kjer s 23 podružnicami pokriva 16,8 odstotka njenega trga. Kot je navedeno na spletni strani največje slovenske banke, je NLB Tutunska banka odvisna članica Skupine NLB, kjer ima NLB 17,3-odstotni, skupina NLB pa 78,6-odstotni kapitalski delež. Bilančna vsota makedonske članice skupine NLB je ob koncu leta 2005 znašala 367 milijonov evrov.

Od omenjene vsote posojila znaša delež EBRD 19 milijonov evrov, za preostali del v višini 36 milijona evrov pa je poskrbelo 11 svetovnih bank, med njimi Citybank, Commerce bank, Erste banka, Unikredit banka, Raiffeisen banka, KBC in druge.

Ugodni pogoji EBRD za odobritev 55 milijonov evrov posojila NLB Tutunski banki bodo omogočili, da daje posojila podjetjem ob prav tako ugodnih pogojih oziroma z največ 7,5-odstotnimi obrestmi.