Administrativne ovire na poti reševanja Mure

Po besedah prokurista Mure Zdenka Podlesnika do dogovora o tem, kako prezaposliti delavke k novemu delodajalcu in zagotoviti izplačilo državne vzpodbude novemu zaposlovalcu, danes ni prišlo.

Objavljeno
14. september 2009 15.35
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Ljutomer - Danes dopoldne so se v ljutomerskem obratu tovarne Mura sestali predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, zavoda za zaposlovanje, uprave in sindikata Mure d.d. in morebitnega švicarskega kupca ljutomerskega obrata. Švicarji se že dalj časa zanimajo za nakup tega obrata in ponujajo tudi ponovno zaposlitev 150 do 180 sedanjih delavk tega obrata, vendar se je danes pri pogovorih o izvedbi prezaposlitve teh delavk očitno zataknilo.

Po besedah prokurista Mure d.d. Zdenka Podlesnika namreč do dogovora o tem, kako prezaposliti delavke k novemu delodajalcu in zagotoviti izplačilo državne vzpodbude novemu zaposlovalcu, danes ni prišlo. »Težko bi rekel, zakaj danes dogovora ni bilo. Cilji so jasni, novi investitor je tudi jasno postavil svoje zahteve glede nove proizvodnje, ki naj bi tukaj stekla, rešitve s strani resornega ministrstva pa danes še ni bilo na mizi. Upam, da bodo manjkajoče podatke, kot so rekli danes, dobili in da dobimo jutri poziv na nov sestanek ali pa morda že predlog kakšne rešitve,« je o tem dejal Podlesnik.

Vzrok za zaplete pa je najverjetneje v tem, da bi morale delavke, ki jih nameravajo prezaposliti k novemu delodajalcu, vsaj en dan biti prijavljene na zavodu za zaposlovanje, da bi lahko država novemu delodajalcu izplačala subvencijo za nove zaposlitve. In če bi se to zgodilo, imajo delavke pravico zahtevati izplačilo odpravnin pri Muri kot dosedanjem delodajalcu, denarja za odpravnine pa Mura nima. Vsega tega Zdenko Podlesnik danes sicer ni povedal na tak način, ampak je dejal, da »se danes nismo uspeli dogovoriti, na kakšen način izvesti, da bi delavci lahko takoj prešli od enega delodajalca k drugemu in da novi dobi sredstva, ki mu za to pripadajo. Administrativne ovire so v tem trenutku očitno še prevelike in ne vzpodbujajo k rešitvi.«

V ljutomerskem obratu Mure je trenutno 369 zaposlenih. Od teh jih je 143 na čakanju, ostali še vedno delajo. Če bo prodaja in prezaposlitev dela delavk ljutomerskega obrata uspela, bo Mura preostale delavke prezaposlila v družbo Mura in partnerji, ki naj bi jo ohranili kot zdravo jedro po stečaju delniške družbe. Toda tudi pri tej predvideni prezaposlitvi se srečujejo z enako situacijo in oviro kot pri prezaposlitvi delavk k tujemu kupcu, saj je tudi družba Mura in partnerji formalno nov zaposlovalec, pravi Podlesnik.

Sicer pa je Zdenko Podlesnik danes znova poudaril, da se sam še naprej zavzema za prisilno poravnavo Mure in ne za njen stečaj.