Adriatic Slovenica v ponudbo nekakšnega osebnega kaska

Hude bolezni, od srčne in možganske kapi, različnih oblik rakov do presaditev organov 
ter še nekatere druge, so na primer krite s 100-odstotnim izplačilom nadomestila.

Objavljeno
16. februar 2011 12.37
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – Zavarovanje hudih bolezni in operacij je novo zavarovanje, ki ga ponuja zavarovalnica Adriatic Slovenica. V pomoč je lahko v primeru hude bolezni ali težke operacije, saj se takrat poslabša finančna varnost ljudi. Lani so ga začeli ponujati podjetjem, letos pa tudi kot osebno in pričakujejo, da se bo zanj odločilo do 9000 ljudi.

Adriatic Slovenica ostaja naša druga največja zavarovalnica, ki je imela lani solidno rast in je zbrala za 261 milijonov evrov premij ter izplačala za 185 milijonov evrov škode. Odločili so se za nekakšen osebni kasko, saj je znano, da so menda prav Slovenci prvaki pri zavarovanju svojih avtomobilov, je dejala Karmen Škoda Piško. Zato Asovo zavarovanje za težke bolezni in operacije, vključuje pa tudi višjo posmrtnino in zdravstveno asistenco, pomeni novost, saj v Sloveniji zdaj, je dejala Alenka Šik, ni zavarovanja, ki bi omogočalo izplačilo zavarovalnine za bolezen ali operacijo.

Hude bolezni, od srčne in možganske kapi, različnih oblik rakov, presaditev organov do tistih, ki povzročajo popolno in trajno odvisnost od tuje pomoči, ter še nekatere druge, so krite s 100-odstotnim izplačilom nadomestila, 50-odstotno kritje pa je mogoče pričakovati pri zavarovanju paralize, odpovedi ledvic, kroničnih obolenjih jeter in pljuč, emboliji pljuč in slepoti. Nadomestilo za zavarovanje operacij je odvisno od težavnosti operacije: tako je mogoče dobiti 25-odstotno nadomestilo za operacijo kile in 100-odstotno za najtežje operacije, kot so operacije srčnih zaklopk, odstranjevanje tumorjev, saj je jasno, da je rehabilitacija po teh posegih dolgotrajna. Tako težke bolezni kot tudi operacije niso povezane samo z izpadom dohodka zaradi daljše odsotnosti z dela, ampak z novimi stroški, ki jih imajo prizadete osebe zaradi potrebnih nakupov dragih pripomočkov, raznih nujnih preureditev stanovanj, stroškov zdravljenja, ki nastanejo v tujini.

To zavarovanje seveda pozna tudi nekaj izključitev, to so razne operacije v ambulantah in dnevnih bolnišnicah, estetske operacije, carski rezi itd. Zavarovalne vsote se za težke bolezni gibljejo od 6000 do 24.000 evrov, za operacije od 3000 do 12.000 in posmrtnine od 1500 do 6000 evrov, zavarovalna doba mora trajati najmanj tri leta. Premije so seveda odvisne od starosti zavarovanca in tudi drugih okoliščin ter različnih možnih popustov. Lani so poskusno že sklenili 2500 kolektivnih zavarovanj za težke bolezni in operacije, kar ocenjujejo kot dobro, saj so jih začeli tržiti še pred napovedmi zdravstvene reforme lani.