Aerodrom Ljubljana z manj potniki kot lani

Aerodrom Ljubljana je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil 612.779 oziroma dobro petino manj potnikov kot v enakem obdobju lani. Družba je v tem obdobju ustvarila 2,9 milijona evrov dobička, kar je dobrih 42 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani

Objavljeno
27. avgust 2009 15.49
Aerodrom Ljubljana ima nove nadzornike
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Portorož - Aerodrom Ljubljana je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil 612.779 oziroma dobro petino manj potnikov kot v enakem obdobju lani. Družba je v tem obdobju ustvarila 2,9 milijona evrov dobička, kar je dobrih 42 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko je dobiček znašal 5,1 milijona evrov.

Število premikov letal je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani upadlo za slabih 10 odstotkov, oskrbljenega tovora pa je bilo za dobro četrtino manj oziroma 6467 ton. Zaostajanje za prvim polletjem lanskega leta v družbi poleg zaostrenim gospodarskim razmeram pripisujejo še dejstvu, da je Slovenija takrat predsedovala EU, zaradi česar je bil fizični obseg prometa v tem obdobju precej povečan.

 

Upad števila potnikov je večji pri tujih prevoznikih, ki v primerjavi z lanskimi prvimi šestimi meseci beležijo za tretjino manj potnikov, medtem ko je število potnikov domačega letalskega prevoznika nižje za 17,4 odstotke. Za slabo četrtino se je glede na prvo polovico lanskega leta zmanjšalo število potnikov nizkocenovnih letalskih prevoznikov.

 

Upad števila potnikov se je odrazil tudi zmanjšanju poslovnih prihodkov, ki jih je skupno 15,4 milijona evrov, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa so upadli za 18 odstotkov. Poslovnih odhodkov je 12,7 milijona evrov, kar je za 4,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Poslovni izid iz poslovanja v višini 2,7 milijona evrov se je v primerjavi z doseženim v prvi polovici leta 2008 več kot prepolovil, letni načrt pa je dosežen 33,5 odstotno.

 

Zaradi investicij, ki jih je družba izvedla v maju in juniju, so za bile kratkoročne poslovne obveznosti 30. junija za 123 odstotkov višje kot ob koncu lanskega leta, znašale pa so 8,8 milijona evrov. Med najpomembnejšimi investicijami sta izvedba prve faze rekonstrukcije vzletno pristajalne steze, ki je Aerodrom stala 2,9 milijona evrov, in razširitev glavne letališke ploščadi, za kar so do konca poletja namenili 2,5 milijona evrov.

 

Največji lastnik družbe Aerodrom Ljubljana je s 50,6 odstotka Republika Slovenija, sledijo Kapitalska družba s 7,3 odstotka, Slovenska odškodninska družba s 6,8 odstotka in Zavarovalnica Triglav s 3,9 odstotka.