Aeroflot v boj za Alitalio

Ruski letalski prevoznik Aeroflot bo v sodelovanju z italijansko banko Unicredit oddal ponudbo za nakup državnega deleža v italijanskem letalskem prevozniku Alitalia.

Objavljeno
02. april 2007 18.42
Alitalia bo še letela
Milano - Ruski letalski prevoznik Aeroflot bo v sodelovanju z italijansko banko Unicredit oddal ponudbo za nakup državnega deleža v italijanskem letalskem prevozniku Alitalia, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz Unicredita.

Po navedbah italijanskega finančnega ministrstva so moči za državni delež v Alitalii že združili ameriška družba za upravljanje premoženja Matlin Patterson Global Advisers in Texas Pacific Group ter italijanska investicijska banka Madiobanca.

Tretji ponudnik za Alitalio pa je AP Holding, ki ga vodi predsednik družbe Air One Carlo Toto.

Italijanska vlada, ki si želi čimprejšnje privatizacije v težave zabredle Alitalie, ima v lasti 49,9 odstotka letalskega prevoznika, svoj lastniški delež pa si želi zmanjšati vsaj na 10 odstotkov. Vlada si želi privatizacijo izpeljati do konca junija letos.

Če bi se Italija odločila sprejeti ponudbo Aeroflota in Unicredita, bi Unicredit pridobil pet odstotkov prodanega deleža, medtem ko bi Aeroflot obdržal večino. Unicredit sicer ni napovedal, koliko bosta skupaj z Aeroflotom ponudila za delnico Alitalie.

Ponujena cena bo, kot poudarjajo v Unicreditu, odvisna od rezultatov skrbnega pregleda poslovanja italijanskega letalskega prevoznika.

Alitalia je po prvih ocenah lani beležila veliko izgubo pred obdavčitvijo. Ta je znašala približno 405 milijonov evrov, med razlogi za tolikšno izgubo pa v družbi navajajo visoke cene goriva, konkurenco s strani nizkocenovnih prevoznikov in številne stavke.