Agenciji že vračata denar »Egipčanom«

Organizatorja počitnic ob Rdečem morju Kompas in Palma, ki sta goste na pobudo vlade predčasno 
pripeljala domov, že vračata razliko v ceni bivanja. Agenciji bosta ministrstvu kmalu izstavili račune.

Objavljeno
15. februar 2011 09.48
Rok Šinkovc, Trip
Rok Šinkovc, Trip
Ljubljana – Zdaj ko z varne razdalje spremljajo dogodke v Egiptu, je nekaterim slovenskim turistom še za odtenek bolj žal, da sta jih na pobudo predsednika vlade Boruta Pahorja agenciji Kompas in Palma pred 11 dnevi predčasno poslala domov. Toda te dni so nekateri vendarle že dobili nekaj zadoščenja, agenciji namreč vračata razliko v ceni bivanja v vrednosti vplačanih prenočitev in pripadajočih penzionskih storitev. Pozimi predstavljajo počitnice in potovanja v Egipt slabih deset odstotkov vseh aranžmajev obeh agencij, ki organizirata čarterske polete iz Ljubljane. Nazorneje v številkah: po polletnem načrtu bi moralo z brniškega letališča proti Šarm el Šejku in Hurgadi vsako soboto odleteti do 176 gostov (dve letali s po 88 sedeži), kapacitete za februar – še zlasti zaradi šolskih počitnic – pa so bile zapolnjene do zadnjega sedeža in postelje. Za Egipt je torej po okvirnih ugotovitvah prikrajšanih približno 1000 Slovencev (in tudi nekaj deset Hrvatov, ki v istih aranžmajih potujejo z Atlasom), tedenski promet Kompasa in Palme pa je na tej relaciji dobrih 100.000 evrov. Glede na letni promet Kompasa (več kot 300 milijonov evrov) je to približno sedem odstotkov zimske in pomladanske ponudbe.

Svetovalec uprave Kompasa Mišo Mrvaljevič je povedal, da zdaj zanje veliko truda – poleg vračil denarja – predstavljajo iskanja nadomestnih aranžmajev gostom, ki so počitnice ob Rdečem morju pri njih že vplačali: »Potniki, ki v Egipt zaradi neljubih razmer ne bodo odpotovali, imajo več možnosti. Nekateri so se odločili za počitnice na Cipru, kjer imamo marca res ugodne ponudbe. Nekaj jih bo namesto v Egipt odpotovalo v Jordanijo, Sirijo ali Izrael, nekaj pa je tudi takšnih, ki so se odločili za doplačilo in bodo dopust preživeli na Zanzibarju.« Seveda ni malo takšnih, ki bi vseeno radi odšli prav v Egipt. Tem pač svetujejo, naj počakajo, kdaj bo naša vlada odločila, da so počitnice tam spet povsem varne, Kompas in Palma pa bosta znova vzpostavila čarterski most z Rdečim morjem. Kdaj naj bi se to zgodilo, na agencijah še nočejo ugibati, marec je najbrž še nedosegljiv.

Te dni bosta agenciji pridobili večino računov za dodatne stroške, nastale zaradi predčasne vrnitve 136 turistov z obal Rdečega morja. Gre za stroške najema letala in stroške, ki jih hotelirji v Egiptu agencijam zaradi nenadnega odhoda seveda ne bodo vrnili. Kmalu bodo torej na ministrstvu za zunanje zadeve, ki je »partner« obeh agencij pri pogajanjih o vračilu stroškov, prejeli prve račune. Kompas je že pred dnevi na ministrstvo za gospodarstvo naslovil dopis z željami po usmeritvah, kako naj ta procedura »izterjave« denarja od države poteka; odgovora še niso dobili. A morda še bolj kot sam znesek dodatnih stroškov zaradi (pre)hitrega apela vlade po vrnitvi gostov iz Egipta agenciji zdaj mučijo slabi obeti, kdaj bo mogoče letala proti – varnemu – Rdečemu morju znova napolniti.