Agrokor odgovoril ATVP o Mercatorju

Agrokor je ATVP posredoval odgovor na njeno zahtevo, da se izjasni o morebitni prevzemni ponudbi za Mercator. Kot so navedli v hrvaški družbi, nimajo o prevzemu Mercatorja sklenjenega nobenega dogovora, ne kupujejo delnic slovenskega trgovca, prav tako pa noben organ družbe ni sprejel nikakršne odločitve za prevzemno ponudbo.

Objavljeno
08. marec 2011 10.50
Ka. K., STA
Ka. K., STA
Ljubljana/Zagreb - Potem ko so v javnosti zaokrožile govorice, da naj bi Agrokor nameraval prevzeti Mercator, se je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) zaradi vse višje cene Mercatorjeve delnice odločila za nadzorni postopek nad morebitno povezavo.

Agrokor se je moral na zahtevo ATVP izjasniti, ali obstaja kakšen dogovor med NLB, Pivovarno Laško, Unicredit banko in Agrokorjem o delnicah Mercatorja, ali je bil med omenjenimi družbami kakšen dogovor glede cene, ki bi jo bil Agrokor pripravljen plačati za delnice Mercatorja in kakšni so načrtovani naslednji koraki v zvezi z nakupom delnic Mercatorja. ATVP je Agrokor tudi pozvala, da se izjasni, ali namerava dati prevzemno ponudbo za Mercator.

Kot je predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić zapisal v dopisu ATVP, ki so ga STA posredovali iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji - ta zastopa Agrokor -, družba nima sklenjenega dogovora z nobeno osebo o prevzemu Mercatorja, prav tako pa ni sklenjen nikakršen odgovor med družbami NLB, Pivovarno Laško, Unicredit banko in Agrokorjem o delnicah Mercatorja.

Med NLB, Pivovarno Laško, Unicredit banko in Agrokorjem po navedbah Todorića tudi ni sklenjen nikakršen dogovor glede cene, ki bi jo bil Agrokor pripravljen plačati za delnice Mercatorja. Agrokor ne kupuje in nima delnic Mercatorja in s tem nikakor ne vpliva na kakršnokoli gibanje vrednosti delnic Mercatorja, pri čemer iz samega gibanja delnic tudi izhaja, da cena v zadnjem času ni pomembno narasla, poudarja Todorić v dopisu.

Kot je prvi mož Agrogorja še zapisal v dopisu ATVP, ki nosi datum 7. marec, noben organ v družbi Agrokor še ni sprejel kakršnekoli odločitve o določitvi cene za delnice Mercatorja. Noben organ družbe tudi ni sprejel nikakršne odločitve glede namere, da bi Agrokor ali katerakoli povezana družba imela namero dati prevzemno ponudbo za Mercator in "na dan podaje te izjave Agrokor nima namena podati prevzemne ponudbe za Mercator".

Kot je Todorić še zapisal v dopisu ATVP, Agrokor v času te izjave preučuje možnost udeležbe in podaje ponudbe za nakup delnic Mercatorja, ki jih na podlagi javnega razpisa prodaja Pivovarna Laško. "Vendar pa zaenkrat pristojni organi o tem še niso sprejeli odločitve," je zatrdil.

V Agrokorju so medtem v ponedeljek za STA pojasnili, da so se glede sodelovanja na razpisu Pivovarne Laško že odločili, ampak da do nadaljnjega svoje odločitve ne bodo objavili. Rok za prejem ponudb na poziv Laščanov za prodajo njihovega deleža v Mercatorju se sicer izteče v sredo.

V dopisu ATVP pa Todorič navaja, da tudi če bo Agrokor podal ponudbo za 23,34 odstotka Mercatorja v lasti Pivovarne Laško, se bo odločitev za podajo ponudbe nanašala izključno in le na nakup omenjenega paketa delnic Mercatorja, ki predstavlja manj kot 25 odstotkov vseh delnic.

"S tem v tej fazi ne bo sprejeta nikakršna odločitev glede podaje prevzemne ponudbe za nakup vseh delnic Mercatorja in v teh fazi Agrokor nima namena podaje ponudbe za nakup vseh delnic ali delnic, ki bi presegale 25-odstotni delež v Mercatorju," je še zapisal Todorić.

V tem tednu naj bi se sicer v Zagrebu sestali upravi Agrokorja in Mercatorja in govorili o izraženem interesu Mercatorja za preučitev možnosti odkupa Agrokorjeve hčerinske družbe Konzum. Točen datum sestanka še ni znan, Todorić pa je predseniku uprave Mercatorja ponudila tri datume - danes, sredo in petek.