Agrokor: Odločamo se o nakupu Mercatorja

Po poročanju današnjega Dnevnika naj bi šel hrvaški Agrokor v sovražni prevzem Mercatorja. Agrokor je hotel priti na slovensko tržišče že dvakrat v dveh letih, zdaj pa naj bi bilo to lažje, saj naj bi pivovarno k prodaji silile tudi banke, pri katerih je družba izdatno zadolžena. Agrokor je potrdil zainteresiranost.

Objavljeno
18. februar 2011 10.41
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Ljubljana - V Agrokorju so povedali, da so seznanjeni z razpisom za nakup delnic Mercatorja v lasti Pivovarne Laško, in da se odločajo glede vključitve. "Glede na vprašanja medijev v zvezi Mercatorjem želimo povedati, da v Agrokorju verjamemo, da bi bila združena Mercator in Konzum odlična poslovna zgodba, ne zgolj za Slovenijo in Hrvaško, temveč tudi za celotno regijo. Njuno povezovanje bi ustvarilo najuspešnejšo trgovsko podjetje na tem področju," so nam odgovorili iz Agrokorja.

Dodali so še, da so v prejšnjih nastopih ravnali transparentno, da bi s združevanjem Mercator postal vodilni na največjih trgih v regiji, hkrati pa, da bi deloval kot samostojna družba pod isto blagovno znamko in dolgoročno dosegel višjo stopnjo zaposlovanja v domačem in tudi na regionalnem tržišču. Zapisali so še, da bi Mercatorjev nadaljnji razvoj izvajali v sodelovanju z obstoječimi delničarji, zaposlenimi in dobavitelji, s pomočjo dolgoročnega partnerstva s slovenskimi proizvajalci pa bi omogočili dodatno povečanje obsega prodaje in odpiranje novih trgov.

Kot smo pisali v začetku februarja v Delu, je uprava Pivovarne Laško odobrila prodajo 23,3-odstotnega deleža Mercatorja v pivovarni. Rok za prejem ponudb se izteče 9. marca. Pedsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Marjan Mačkošek je takrat dejal, da je sicer znana strategija skupine, ki so jo lani odobrili nadzorniki in po kateri bodo zadolženost skupine iz proizvodnje pijač zmanjševali tudi s pomočjo prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

Po poročanju časnika Dnevnik pa to ni všeč predsedniku uprave Mercatorja Žigi Debeljaku, prevzema oziroma odkupa 50-odstotnega deleža Mercatorja pa naj bi se bala tudi živilsko-predelovalna industrija v SLoveniji. Pri tokratni operaciji naj bi po poročanju Dnevnika vlogo financerja igrala Unicredit banka skupaj s svojo Zagrebačko banko. Za soinvestitorstvo naj bi se Agrokor dogovarjal z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), ki je 8,3-odstotni lastnik Agrokorja in ki je sofinancirala tudi nedavni prevzem Droge Kolinske s strani hrvaške Atlantic grupe. Dokončna odločitev o prevzemu Mercatorja naj bi bila dogovorjena ta teden v Milanu, kjer se je na sedežu Unicredit banke mudil predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić, še piše Dnevnik.

Najbolj so se danes na ljubljanski borzi podražile ravno delnice Mercatorja, in sicer za skoraj štiri odstotke. Po današnjem zaključnem tečaju so bile delnice Mercatorja za 3,75 odstotka dražje kot včeraj.