Agrokor zaposluje politike od Ljubljane do Beograda

Politiki v Zagrebu, Beogradu in Ljubljani s polno paro iščejo rešitev iz krize nasedlega hrvaškega velikana.

Objavljeno
19. april 2017 14.09
jer-Agrokor
Novica Mihajlović, Ba. Pa.
Novica Mihajlović, Ba. Pa.

Ljubljana – Da je Agrokor zapleteno politično vprašanje, ni nobenega dvoma. Danes se s tem vprašanjem ukvarjajo poslanci v hrvaškem Saboru, v Beogradu je gospodarski minister Rasim Ljajić opoldne na to temo začel krizni sestanek s kolegi iz Bosne in Hercegovine, Črne gore in Slovenije, hrvaška gospodarska ministrica ni bila povabljena. Slovenski poslanci pa bodo lex Mercator po hitrem postopku obravnavali na aprilski seji, ki se bo začela jutri.

Opoldne v Beogradu

Točno opoldne se je v Beogradu začelo srečanje gospodarskih in trgovinskih ministrov Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Slovenije. Tema srečanja, na katero ni bila vabljena hrvaška gospodarska ministrica, je vpliv krize v Agrokorju na nacionalna gospodarstva, ministri pa so se seznanili tudi s tem, kaj je doslej katera od držav naredila, da bi zaščitila svoje zaposlene in dobavitelje.

»Srbija ne bo dopustila, da bi domača podjetja utrpela škodo zaradi Agrokorja,« je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug uvodoma poudaril predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić.

Poleg njega so se srečanja udeležili še srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić, srbski minister za kmetijstvo in zaščito okolja Branislav Nedimović, slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Mirko Šarović in ministrica za gospodarstvo Črne gore Dragica Sekulić.

Medtem ko je gostitelj Rasim Ljajić vztrajal pri stališču, da radikalni ukrepi v Srbiji še niso potrebni, saj Mercator svoje obveznosti do srbskih dobaviteljev izpolnjuje, je slovenska stran predstavila, kako si je zamislila reševanje Mercatorja pred škodljivimi vplivi Agrokorja s tako imenovanim lex Mercator, ki gre jutri pred poslance na Šubičevi.

Minister za gospodarstvo Počivalšek je po srečanju v Beogradu poudaril, da je edini cilj zakona, »da se sanacija Agrokorja ne bo izvajala na plečih Mercatorja«. V nasprotju s Počivalškom in drugimi slovenskimi politiki pa Srbija vztraja, da Slovenija lahko svoje interese kljub globini Agrokorjeve krize lahko učinkovito zaščiti tudi brez posebnega zakona.

Pripravljeni sodelovati s hrvaško vlado

Na sestanku so oblikovali ministrsko ekipo, ki bo dnevno komunicirala med seboj, si izmenjevala informacije in tako s skupnimi aktivnostmi zaščitila delovna mesta, interese dobaviteljev in stabilnost poslovanja podjetij v skupini Agrokor. V skladu z zakonodajo posamezne države bodo preverili finančne in blagovne tokove družb, ki so povezane z Agrokorjem.

Ministri pričakujejo tudi, da novi upravitelj Agrokorja izbere neodvisne strokovnjake, ki bodo omogočili uspešno prestrukturiranje družb v skupini.

Poleg tega pričakujejo, da bo nova uprava enakopravno obravnavala vse dobavitelje, hrvaške in iz drugih držav. Pripravljeni pa so tudi na sodelovanje in pogovore s predstavniki hrvaške vlade, da bi skupaj poiskali rešitve za stabilizacijo poslovanja koncerna Agrokor.

En minister Marić molči, drug govori

Podpisi pod zahtevo za odstop finančnega ministra Zdravka Marića so že zbrani in opozicija v hrvaškem parlamentu jih bo predsedniku parlamenta oddala predvidoma do konca tedna oziroma v začetku prihodnjega tedna.

Kot je dejal poslanec opozicijske SDP Gordan Maras, mora Marić svoj položaj zapustiti zaradi domnevnega navzkrižja interesov, ker je pred prihodom na ministrski položaj v upravi Agrokorja skrbel za financiranje zdaj nasedlega velikana.

Drugi minister Marić, Goran Marić, ki ga v Sloveniji poznamo zlasti po njegovi vlogi pri oviranju prodaje Cimosa, je danes opozoril na škodljive pogodbe, ki jih je Agrokor sklepal s svojimi povezanimi družbami in so jih na leto bremenile za okoli 500 milijonov kun (67 milijonov evrov).

Za takšne pogodbe po Marićevi oceni ni bilo nobene potrebe. Tudi zaradi takšnih pogodb podjetja, kot so Jamnica, Ledo, Tisak in drugi niso mogla plačevati svojih obveznosti do dobaviteljev. Minister Marić je zato izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka pozval, naj nemudoma razveljavi škodljive pogodbe s povezanimi družbami.

Ante Ramljak Foto: Cropix