AirAsia naznanila nizkocenovne polete na dolge proge

Malezijsko nizkocenovno letalsko podjetje AirAsia bo pričelo z leti na dolge proge, med drugim tudi v Evropo.

Objavljeno
05. januar 2007 14.08
AirAsia bo pričel z leti na dolge proge.
Kuala Lumpur - Vodstvo malezijskega nizkocenovnega letalskega prevoznika AirAsia je ustanovilo novo družbo, imenovano AirAsia X. AirAsia X je nizkocenovni letalski prevoznik na dolge proge, ki bo z julijem začel dnevno leteti iz malezijskega glavnega mesta Kuala Lumpur na Kitajsko, v Indijo in tudi v Evropo. Sicer pa AirAsia X načrtuje tudi povezovanje z drugimi nizkocenovnimi prevozniki, med katerimi neuradno omenjajo predvsem britanski družbi Virgin in Easyjet.

V družbi AirAsia X sta združena malezijska letalska prevoznika AirAsia in Fly Asian Express (FAX), ki imata sicer zelo podobno lastniško strukturo. 50-odstotni delež družbe FAX ima v lasti malezijski velekapitalist Tony Fernandes, ki je tudi izvršni direktor in pomemben delničar AirAsie.

AirAsia X trenutno končuje z dobavo opreme in dopolnjevanjem svoje flote, pri čemer se odloča predvsem med ameriškimi letali Boeing 777-300ER in evropskimi letali Airbus 330-300. AirAsia ima sicer okoli 40 letal, svojo floto pa namerava kmalu dopolniti še s 100 novimi Airbusovimi letali tipa 320.

Največji malezijski nizkocenovni letalski prevoznik je v letu 2006 prepeljal 10 milijonov potnikov, za tekoče leto pa napoveduje, da se bo omenjeno število povečalo na 18 milijonov prepeljanih potnikov. Trenutno ponuja več kot 100 poletov znotraj meja matične države ter mednarodne polete v Malezijo, na Tajsko, v Indonezijo, Singapur, Kambodžo, Vietnam in na Filipine.