Airbus razveseljuje Tajce

Tajska letalska družba Thai Airways se je z evropskim letalskim proizvajalcem Airbusom dogovorila o nadomestilu 20 milijonov dolarjev za zamude pri dobavi osmih Airbusovih velikanov A380.

Objavljeno
17. februar 2007 15.25
Airbus A380
Bangkok - Tajska letalska družba Thai Airways se je z evropskim letalskim proizvajalcem Airbusom dogovorila o nadomestilu za zamude pri dobavi Airbusovega velikana A380. Tajska družba bo tako kupila osem letal A380, Airbus pa ji bo za vsako letalo odobril več kot 10 milijonov dolarjev popusta, čeprav natančne cene niso razkrili. A380 sicer stane okoli 100 milijonov dolarjev.

Družba Thai Airways bo nova letala A380 prejela v roku naslednjih petih let, prvo oktobra prihodnje leto. Tajski letalski prevoznik je sicer naročil šest letal A380, vendar je Airbus njihovo dobavo zaradi tehničnih težav pri izdelavi iz leta 2009 prestavil na 2011. V tajski družbi so zagrozili, da bodo v primeru, da ne bo poskrbljeno za kompenzacijo za zamudo, naročilo odpovedali.

V Thai Airways so svojo zahtevo utemeljili s pojasnilom, da naj bi z naročenimi največjimi letali na svetu, ki sprejmejo vsak do 853 potnikov, leteli na letališča v Londonu, Parizu in Frankfurtu. Na teh letališčih pa zaradi njihove zasedenosti ne morejo spremeniti pogostosti poletov z manjšimi letali.