Airbus znova v zelenih številkah

Podjetje EADS pričakuje, da bo Airbus letos prodal od 520 do 530 letal, kar je občutna rast od lanskega leta. V Hong Kongu, kjer poteka letalski sejem, je videti, da letalska industrija okreva, a jih skrbi dvig cene nafte.

Objavljeno
09. marec 2011 12.11
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
Pariz - Evropski letalski velikan EADS je sporočil, da je v letu 2010 letalska industrija začela okrevati po recesiji, zato so zabeležili dobre poslovne rezultate. Skupina EADS, ki ima pod svojim okriljem tudi Airbus, je leto zaključila v zelenih številkah z dobičkom 553 milijonov evrov, kar je po 763 milijonih evrov izgube v letu 2009 odličen rezultat.

Prihodki družbe so se povečali za sedem odstotkov na 45,8 milijard evrov, k čemur je pripomogel tudi vojaški oddelek, ki je imel kar 20 odstotno rast.

Dobrim poslovnim rezultatom kaže še bolje, saj je večmilijardni posel z Airbusom napovedalo podjetje Cathay Pacific. Hongkongško podjetje bo kupilo 15 airbusovih letal A330-300.

Pri EADS so zato optimistični in v letu 2011 pričakujejo še boljše poslovne rezultate. »V letošnjem letu bomo dobavili od 520 do 530 letal, medtem ko smo jih v letu 2010 prodali 508. To pomeni veliko rast,« se je glasilo sporočilo podjetja.

Letalski sejem v Hong Kongu

Na letalskem sejmu v Hong Kongu se milijardni posli za Boing in Airbus kar vrstijo. Letalski prevoznik Hong Kong Airlines je sporočil, da so naročili 38 letal. Posel je vreden okoli sedem milijard evrov. Cathy Pacific je lansko poslovno leto zaključil s trikratnim dobičkom. Rezultati kažejo, da je azijsko-pacifiško območje najhitreje rastoči trg v letalski industriji.

Kljub optimističnim poslovnim rezultatom je edina skrb letalske industrije dvig cen pogonskih goriv. Letalski prevozniki poskušajo stroške ublažiti z dvigom dodatkov za gorivo. Avstralski prevoznik Qantas Airways ga je na mednarodnih letih dvignil že dvakrat v nekaj mesecih.