Airbusovi delavci ponovno stavkali

V Franciji je nekaj tisoč zaposlenih v Airbusu za štiri ure ponovno odšlo na ulice Toulousa in s tem izrazilo svoje nestrinjanje z načrtom prestrukturiranja družbe.

Objavljeno
03. april 2007 15.22
Airbusovi delavci na ulicah Toulousa
Toulouse- V Franciji je danes nekaj tisoč zaposlenih v Airbusu za štiri ure ponovno odšlo na ulice in s tem izrazilo svoje nestrinjanje z načrtom prestrukturiranja družbe, imenovanim Power8. Po podatkih sindikatov se je na stavki v francoskem mestu Toulouse, kjer ima Airbus sedež, zbralo okrog 3500 delavcev.

Zaposleni se nestrinjajo z načrtom Power8

Zaposleni v Airbusu so že z več stavkami opozorili na nestrinjanje z načrtom Power8, ki med drugim predvideva odpuščanje 10.000 delavcev v prihodnjih štirih letih. Danes pa so francoski delavci protestirali tudi proti zaprtju proizvodnje najbolje prodajanega Airbusovega letala A320 v Toulousu. Načrt prestrukturiranja namreč predvideva, da naj bi ta tip letala proizvajali le še v nemškem Hamburgu in ne več na dveh lokacijah kot do sedaj.

Manjši in večji sindikati niso enotni v svojih akcijah


Večji sindikati opozarjajo, da se kljub njihovim pritiskom še vedno ni nič spremenilo in da jih vodilni v podjetju ne poslušajo. Medtem pa sta se dva manjša sindikata, CFE-CGC in CFTC, odločila, da se današnji akciji ne pridružita.

Za stavke naj bi bilo prezgodaj, saj podrobnosti načrta Power8 javnosti še niso znane, opozarjajo predstavniki teh dveh sindikatov, in se zavzemajo za pogajanja o vsaki točki posebej. Poudarjajo tudi, da si Airbus trenutno ne more privoščiti ukrepov, ki bi zaustavili njegovo proizvodnjo.

Airbusovi delavci so v preteklih letih protestirali tudi v Nemčiji in Španiji

V Toulousu je 6. marca protestiralo 15.000 Airbusovih delavcev, 2000 jih je protestiralo pred tovarnami v mestih Nantes, Saint Nazaire in Meaulte. Deset dni kasneje so se v Nemčiji, južni Španiji in Franciji odvijale skupne masovne demonstracije, ki so jih pripravili sindikati vseh treh držav.

Sindikati svarijo tudi z veliko tršimi ukrepi, med drugim z zaustavitvijo proizvodnje, če Airbus in njegov lastnik, letalski in oborožitveni koncern EADS, ne bosta odstopila od načrta, s katerim naj bi sicer do leta 2010 prihranili pet milijard evrov.