Airbusovi zaposleni v Franciji začeli s stavko

Zaposleni v francoskih tovarnah Airbusa so začeli s peturno stavko, s katero izražajo svoje nestrinjanje z načrtom prestrukturiranja, ki ga je vodstvo Airbusa razkrilo minuli teden.

Objavljeno
06. marec 2007 12.33
Pariz - Zaposleni v francoskih tovarnah evropskega letalskega proizvajalca Airbus so začeli s peturno stavko, s katero izražajo svoje nestrinjanje z načrtom prestrukturiranja, ki ga je vodstvo Airbusa razkrilo minuli teden. Pet največjih sindikatov je pozvalo Airbusove delavce, da za pet ur zapustijo delovna mesta in se zberejo pred tovarnami. Na protestnem shodu v francoskem mestu Toulouse, kjer ima družba sedež, pa se je že zbralo sedem tisoč protestnikov.

Sporni načrt prestrukturiranja, imenovan Power8, med drugim predvideva krajšanje plačilne liste za deset tisoč mest. Od tega naj bi 4300 delavcev ostalo brez dela v Franciji. Prav tako načrt predvideva prodajo, zaprtje ali oddajo šestih Airbusovih evropskih tovarn. Kot je znano, se je evropski letalski proizvajalec znašel v težavah predvsem zaradi zamud pri proizvodnji največjega letala na svetu A380.

Današnji protest pa ni edini ukrep, ki so ga predvideli sindikati. Predstavnik največjega Airbusovega francoskega sindikata Force Ouvriere Jean-Francois Knepper je dejal, da bodo s kolegi iz drugih evropskih sindikatov predvidoma 16. marca organizirali evropski protest v Bruslju.

Tudi predstavnica sindikata CFE-CGC Francoise Vallin je potrdila, da trenutni dogovori tečejo okrog omenjenega datuma. Pri tem pa imajo po njenih besedah predvsem francoski sindikati nekaj pomislekov, saj niso prepričani, da je petek najboljši dan za proteste.