Ajdovski podjetniki, občina in občani hočejo kupiti Fructal

V ajdovski družbi Fructal so se sestali predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, Fructala Drago Kavšek ter ajdovski župan Marjan Poljšak s svetovalcem za gospodarstvo Petrom Velikonjo.

Objavljeno
23. februar 2011 17.18
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Ajdovščina - Občina Ajdovščina za Fructal želi slovenskega lastnika in je v svojem proračunu že rezervirala 30.000 evrov za ustanovitev konzorcija za nakup Fructala.

Takoj po objavi informacije, da Pivovarna Laško prodaja Fructal, nekdaj ponos ajdovskega gospodarstva, so se na občini Ajdovščina začeli pogovarjati, kakšne so možnosti za to, da bi podjetje odkupili domači podjetniki in občani. Da bi pridobili več informacij, so predstavniki občine z Marjanom Poljšakom že obiskali sedanje lastnike Fructala in se z njimi pogovarjali o možnostih nakupa, poroča STA.

Danes so se dobili na ponovnem pogovoru v Fructalu. Po zaključenem sestanku Dušan Zorko ni želel dajati izjav, Drago Kavšek pa je povedal, da so se z županom in njegovim svetovalcem pogovarjali predvsem o možnostih odkupa, predstavili pa so mu tudi trenutno poslovanje družbe.

"Spregovorili smo predvsem o tem, da se je začel proces iskanja strateškega partnerja za Fructal. Želimo dobiti partnerja, ki bo imel vizijo, naša naloga pa je, da predvsem dobro delamo," je povedal Kavšek.

Zgovornejši pa je bil Poljšak. Potrdil je, da na občini razmišljajo o ustanovitvi konzorcija, ki bi ga sestavljali domači podjetniki, zaposleni in bivši zaposleni v Fructalu ter ostali občani. V ta namen je ajdovska občina v svojem letošnjem proračunu že rezervirala 30.000 evrov, s katerimi bi pokrili stroške ob ustanovitvi konzorcija ter se prijavili na razpis Pivovarne Laško za nakup družbe Fructal.

Poljšak je dejal, da občina za zdaj še proučuje možnosti za ustanovitev konzorcija, in dodal, da jim ne preostane drugega, kot da poskušajo zbrati denar, če se ne bo našel drugi slovenski kupec. Izrazil je tudi pomislek o nujnosti prodaje Fructala. Delniške družbe so nastale s skupnim vlaganjem ljudi, je še dejal Poljšak in dodal, da se bodo zanašali na domoljubna čustva Primorcev. "Smo proti, da bi glavna podjetja pristala v tujih rokah," je povedal Poljšak in dodal, da ve, da je nemogoče, da bi zbrali skoraj 50 milijonov evrov, kot hoče Pivovarna Laško za Fructal, a da se bodo potrudili zbrati kolikor se bo dalo. "Če bi vsak od 5000 Primorcev kupilo za 1000 evrov delnic, bi bilo to že pet milijonov evrov," je sklenil Poljšak.

Če domačemu konzorciju ne bi uspelo kupiti Fructala, si župan Poljšak želi, da bi ajdovsko podjetje dobilo slovenskega lastnika. Poznani so mu interesi nekaterih italijanskih in nemških koncernov po nakupu, vendar jim odločno nasprotuje. "Ob nakupu Fructala leta 2001 je Pivovarna Union zanj plačala 25,26 milijona evrov, sedaj pa želi zanj dobiti skoraj še enkrat več," je še povedal Poljšak.

"O poslovanju pa nismo govorili prav veliko, več o tem je dejal, vam lahko pove direktor," je dejal Poljšak. Kljub vsemu pa je povedal, da Fructal dobro posluje in da je v lanskem poslovnem letu ustvaril dobiček, še piše STA.