Moskovska akademija krepi odnose med Rusijo in EU

Ruska in slovenska fakulteta odpirata vrata gospodarskemu sodelovanju.

Objavljeno
27. november 2014 11.57
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož − »Sodelovanje naših dveh fakultet lahko pripomore h krepitvi odnosov med EU in Rusijo. Ko se bodo odnosi normalizirali, nam ne bo treba začenjati vsega znova,« je na včerajšnji skupni akademiji med drugim dejal ruski akademik Aleksander Nekipelov, dekan Moskovske ekonomske fakultete in vpliven Rus na področju energetike.

Skupna akademija Ekonomske fakultete z Moskovske državne univerze Lomonosov in Fakultete za management Univerze na Primorskem je prvi rezultat sodelovanja, ki sta ga sklenili dve univerzi v začetku oktobra v Moskvi.

Udeležili so se je predstavniki slovenskega energetskega gospodarstva, profesorji z obeh univerz, podprl pa jo je tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je pri tem izjavil: »Rusija je pomemben strateški partner Slovenije na politični in gospodarski ravni. Podobno sodelovanje pričakujemo tudi med obema univerzama in fakultetama, ki sta specializirani za menedžment. Sinergijo, ki nastaja, lahko izkoristimo za še boljše gospodarsko sodelovanje, saj blagovna menjava z Rusko federacijo znaša okoli dve milijardi dolarjev. Ti odnosi so zdaj obremenjeni z razmerami v Ukrajini. Toda na svetu ministrov za zunanje zadeve v Bruslju ves čas poudarjamo, da je treba vzdrževati dialog, ne samo političnega, ampak tudi na drugih ravneh. Zato je današnji dogodek znak, da je dialog edini način, s katerim lahko najdemo politične rešitve za preseganje največjih kriz,« je dejal slovenski zunanji minister.

Akademik Nekipelov se je z Erjavcem strinjal. Poudaril je, da od začetka delovanja niso imeli nobenih političnih usmeritev, sodelovati želijo le na znanstvenem in raziskovalnem področju in pomagati vzpostavljati stike v poslovnih krogih. Dejal je tudi, da so se s Koprom povezali tudi zato, ker se mu zdi, da postaja dandanašnja ekonomija bolj matematična veda. Zato usmerjajo precej pozornosti v ekonomsko-matematično pripravo študentov.

Študij na moskovski ekonomski fakulteti pa ni brezplačen. Medtem ko na ruski fakulteti prevladuje znanstveni in analitični pristop k študiju ekonomske teorije, pa so v Kopru usmerjeni bolj v uporabno znanje na področju upravljanja gospodarskih družb. Čim prej bi radi predavanja obogatili z nastopi gostujočih profesorjev iz Moskve v Kopru in s poletnimi šolami. Končni cilj pa je oblikovanje posebnega podiplomskega študija, na katerem bi omogočali študij tako ruskim študentom, ki jih zanima evropsko gospodarsko okolje, a tudi slovenskim in drugim študentom iz regije, ki bi jih bolj zanimalo rusko ekonomsko okolje.