Akrapovič hoče odpreti podjetje tudi v ZDA

Igor Akrapovič je bil zelo vesel obiska ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona v njegovem ivančnogoriškem podjetju. Upa, da bodo tudi z veleposlanikovo pomočjo laže odprli podjetje za razvoj v Združenih državah.

Objavljeno
21. februar 2007 01.01
Ameriški veleposlanik Thomas B. Robertson na obisku v podjetju Akrapovič na Malem Hudem pri Ivančni Gorici
Ivančna Gorica – »Vesel sem, da nas je obiskal veleposlanik ZDA Thomas B. Robertson. Nas zelo zanima ameriški trg in upam, da bomo tudi z veleposlanikovo pomočjo laže in hitreje odprli naše podjetje za razvoj v Združenih državah,« je povedal Igor Akrapovič po včerajšnjem obisku ameriškega veleposlanika v ivančnogoriškem podjetju Akrapovič in ogledu proizvodnje izpušnih sistemov in nove hale za razvoj.

Podjetje Akrapovič ima v ZDA z izpušnimi sistemi že zdaj dobro pokrit cestni program z dirkalnimi ekipami, večji delež pa želi dobiti v motokrosu. »Program za motokros zahteva večje sodelovanje z ekipami, zato hočemo odpreti podjetje v Ameriki,« je razložil Igor Akrapovič.

»To je izjemno podjetje in vidim, kako se širi doma in hoče tudi v ZDA. Ni čudno, da so dobili toliko nagrad,« je bil navdušen veleposlanik Thomas B. Robertson, potem pa so se začeli pogovori za zaprtimi vrati. Kakor smo izvedeli, je veleposlanik »pazljivo prisluhnil želji vodstva podjetja po prodoru na ameriški trg «.

Podjetje Akrapovič se nenehno širi in zaposluje nove delavce. Z izdelovanjem izpušnih sistemov za tuje partnerje oz. za vse, ki danes v svetu motociklizma kaj pomenijo, si je pridobilo sloves zanesljivega partnerja z zelo visoko kakovostjo izdelkov. Medtem ko je še v začetku 90. let prejšnjega stoletja v mali »obrtni delavnici« sredi Ivančne Gorice zaposloval dva ducata delavcev, jih danes 294. Nova delovna mesta – približno 300 – pa bodo na voljo morda že prihodnje leto, ko namerava podjetje zgraditi še en proizvodni objekt. Podjetje se namreč čedalje bolj posveča tudi proizvodnji izpušnih sistemov za avtomobile.

Po besedah tiskovnega predstavnika podjetja Primoža Jurmana proizvodnja izpušnih sistemov raste. Lani so jih denimo izdelali 75 tisoč oz. 23 odstotkov več kot leto prej. »Morda se zdi to malo, a vsak sistem je sestavljen iz približno 20 kosov,« je razložil Jurman in napovedal, da bodo prihodnji mesec v proizvodnem kompleksu Akrapovič na Malem Hudem odprli halo, v kateri bosta laboratorij za merjenje emisij plina za motorje in avtomobile ter razvojni oddelek.

Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!