Al Gore bo investiral v Azijo

Gorovo investicijsko podjetje Generation Investment Management LLP, ki kupuje delnice družbeno odgovornih podjetij, bo preko novega sklada namenilo 500 milijonov dolarjev za investicije v Aziji.

Objavljeno
07. februar 2011 13.27
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Nekdanji podpredsednik ZDA in nobelov nagrajenec Al Gore namerava z novim skladom podpreti tista podjetja v Aziji, ki poslujejo v skladu z etičnimi standardi ekonomske in okoljske vzdržnosti, in ki zavračajo gonjo za kratkoročnimi profiti, poroča agencija Bloomberg. Sklad bo imel le dolge pozicije delnic, kar pomeni, da bo kupoval delnice le tistih podjetji, za katere se pričakuje, da bodo rasla.

Azijske družbe postajajo sicer za sklade, ki spodbujajo družbeno odgovorno ravnanje, vedno bolj zanimive, poudarja Douglas Elliott iz priznanega inštituta Brookings. Temu je tako, ker se azijska podjetja glede na standarde poslovanja približujejo zahodnim družbam, kar pomeni, da je njihovo poslovanje vedno bolj transparentno, obenem pa imajo vedno boljši dostop do globalnih finančnih trgov.

Podjetje Generation Investment Management, v katerega vlagajo predvsem pokojninski skladi in bogate stranke, je Gore skupaj z Davidom Bloodom, nekdanjim bančnikom Goldman Sachsa, osnoval leta 2004. Družba upravlja tudi s skladom za spodbujanje podjetij ki razvijajo obnovljive energetske vire in podjetij ki ustvarjajo trge za trgovanje z emisijami ogljika. Družba vsako leto nameni 5 odstotkov zaslužka dobrodelni organizaciji Generation Foundation, ki se ukvarja z raziskovanjem na področju trajnostnega razvoja. Zaslužki družbe Generation Investment Management, ki niso javno znani, naj bi bili sicer odlični.