Ali OMX za prevzem Ljubljanske borze ponuja dovolj?

Nordijska skupina borz je za delnico Ljubljanske borze ponudila 30.000 tolarjev Več velikih delničarjev meni, da je ponudba nekajkrat prenizka

Objavljeno
14. december 2006 22.14
Marko Simoneti
Ljubljana – Nordijska skupina borz (OMX), ki je konec novembra izrazila zanimanje za strateško sodelovanje z Ljubljansko borzo, je njenemu vodstvu in delničarjem včeraj predstavila svoj pogled na prihodnost ljubljanskega trga vrednostnih papirjev ter jih seznanila s ponudbo za prevzem. Za delnico Ljubljanske borze ponuja OMX 30.000 tolarjev, vendar prvi odzivi pomembnejših delničarjev borze po včerajšnjem sestanku v ljubljanskem Grand Hotelu Union kažejo, da »mamljiva« ponudba vseh (še) ni prepričala.

Najbolj »direktno« se je na ponudbo skupine OMX včeraj odzvala Milana Lah, članica uprave Probanke, ki je skoraj desetodstotna lastnica Ljubljanske borze. »Cena je prenizka, in je zato ne bi komentirala,« je odgovorila na vprašanje, ali je ponujena prevzemna cena dovolj mamljiva, da bi se jo v Probanki odločili sprejeti. Prevzemno ponudbo je označila tudi »za presenečenje«, poudarja pa, da cena ne bo ključna pri morebitni odločitvi za prodajo delnic borze tujemu strateškemu partnerju. »Kot delničarjev nas ne zanima le kapitalski zaslužek, zato bi želeli slišati tudi mnenje in razmišljanje uprave Ljubljanske borze o njeni razvojni strategiji. Ta verjetno ni le v tem, da se borza proda prvemu, ki pride na ta trg,« se je odzvala Milana Lah.

Podobno je razmišljal tudi nekdanji dolgoletni direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič. »Cena je vsaj nekajkrat prenizka, na voljo pa imamo tudi premalo podatkov o tem, kaj bi morebitni prevzem pomenil za nadaljnjo prihodnost in razvoj Ljubljanske borze,« se je odzval Veselinovič, ki je na včerajšnji predstavitvi nastopal v vlogi predsednika uprave Deželne banke Slovenije oziroma zastopnika lastnika Ljubljanske borze.

Ponujene prevzemne cene včeraj ni hotel komentirati tudi direktor Ljubljanske borze Marko Simoneti, ki je na vprašanje, ali bo njena uprava poiskala še katerega drugega prevzemnika, odgovoril, da za to nima pooblastila. »Uprava in nadzorni svet doslej nista aktivno iskala strateškega lastnika, nič od tega se tudi ni zgodilo v zadnjem času,« je poudaril. Priznal je, da jih je ponudba skupine OMX nekoliko presenetila: »Ljubljanska borza se zaveda, da mora poiskati svoj prostor v širšem evropskem prostoru, strateško povezovanje podpira tudi večina njenih članov in delničarjev, res pa je, da smo si takšno partnerstvo zamislili nekoliko pozneje v letu 2007,« je dejal. Ponudba skupine OMX bo na mizi do 22. januarja, pa je povedal Henri Bergström, podpredsednik družbe OMX, ki včeraj še ni hotel napovedovati, ali bodo svojo ponudbo morebiti povišali.

Preberite v tiskani izdaji Dela