Ameriška nafta prek psihološke meje 100 dolarjev

Dogajanje v Libiji, kjer naj bi voditelj Moamer Gadafi načrtoval uničenje naftovodov, da bi prekinil dotok nafte do pristanišč v Sredozemlju, še draži nafto. Ameriška nafta je v trgovanju presegla 100 dolarjev, severnomorska nafta brent pa se je približala 115 dolarjem za 159-litrski sod.

Objavljeno
24. februar 2011 15.51
Ka. K., delo.si
Ka. K., delo.si
London - Cena severnomorske nafte brent za dobavo v aprilu je na londonski borzi dosegla 114,80 dolarja, kar je 3,35 dolarja več kot ob koncu trgovanja v sredo.

Zahodnoteksaška lahka nafta, ki bo dobavljena v aprilu, se je na borzi v New Yorku podražila za 2,59 dolarja na 100,69 dolarja za 159-litrski sod. Ta nafta se je v enem tednu podražila za 20 odstotkov.

Ameriška revija Time je ob sklicevanju na vir blizu Gadafijevemu režimu danes objavila, da je Gadafi že ukazal varnostnim silam, naj sabotirajo naftovode. Opazovalci menijo, da želi libijski samodržec s tem sporočiti Libijcem in svetu, da bi v primeru njegovega odhoda državo zajela anarhija, kar bi med drugim imelo za posledico razpad sistema oskrbe z nafto z Bližnjega vzhoda, poroča STA.

Nemiri v Libiji se sicer nadaljujejo že deseti dan zapored. Po poročanju medijev so sile, zveste Gadafijevemu režimu, danes napadle protestnike v mestu Al Zavija in mošejo blizu Tripolija, v kateri naj bi bili protestniki, ki pozivajo k odstopu Gadafija. Več protestnikov naj bi bilo v napadu ubitih ali ranjenih.

Protestniki so sicer prevzeli oblast v vzhodnem delu Libije. Gadafijev režim doslej ni skušal znova prevzeti nadzora nad mesti na vzhodu Libije, razen nad mestom Ajdabija, ki leži blizu naftnih polj. Od tam so poročali o spopadih med protestniki in varnostnimi silami.