Ameriško gospodarstvo raste počasneje od pričakovanj, britansko pa se krči

Ameriški bruto domači proizvod (BDP) je lani v zadnjem trimesečju glede na zadnje trimesečje v letu 2009 zrasel za 2,8 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj od prvotnih ocen. Britanski pa se je v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta glede na tretje trimesečje 2010 skrčil za 0,6 odstotka.

Objavljeno
25. februar 2011 17.19
A.V.B., delo.si
A.V.B., delo.si
Glavni razlog za nižjo rast gospodarstva ZDA je manjša poraba na ravni zveznih držav in lokalnih skupnosti, ki se spopadajo z javnofinančnimi težavami. Analitiki so sicer pričakovali, da bo ameriško ministrstvo za trgovino, ki objavlja podatke, oceno celo nekoliko zvišalo, in sicer na 3,3 odstotka, poroča STA.

V letu 2009 je bila rast ameriškega BDP negativna, gospodarstvo se je skrčilo za 2,6 odstotka.

Potrošniška poraba v ZDA je po zadnjih ocenah v četrtem četrtletju narasla za 4,1 odstotka, namesto sprva ocenjenih 4,4 odstotka.

Osnovna inflacija brez cen energije in nafte je bila v zadnjem četrtletju lani 0,5 odstotna, vendar pa bodo cene nafte, ki zaradi dogodkov v arabskem svetu vse bolj rastejo, v prihodnosti najverjetneje vplivale na povišanje inflacije. Analitiki ocenjujejo, da lahko vsaka podražitev nafte za 10 odstotkov gospodarski rasti odščipne 0,2 odstotne točke.

Britanski BDP se je skrčil še bolj od pričakovanj

Gre za prvi upad britanskega BDP po tretjem četrtletju 2009. Upad je posledica surovega zimskega vremena v decembru in šibkejše dejavnosti v gradbeništvu ter storitvah.

Glede na to, da so med razlogi za upad BDP tudi drugi dejavniki, se poznavalci še naprej bojijo, da je finančna in gospodarska kriza, ki je močno pretresla finančni sektor in realno gospodarstvo, pustila resne posledice na strukturi drugega največjega evropskega gospodarstva. Strogi varčevalni ukrepi za stabilizacijo javnih financ bi utegnili še občutnejše zavreti okrevanje in državo celo pahniti v novo recesijo.

Poleg šibke gospodarske dejavnosti pretresa Veliko Britanijo še sorazmerno visoka brezposelnost in visoka inflacija, ki je januarja s štirimi odstotki na letni ravni močno presegla dva odstotka, kar je bil cilj britanske centralne banke Bank of England.

Britanska vlada medtem kljub nasprotovanju opozicije in sindikatov napoveduje, da bo nadaljevala s konsolidacijo javnih financ, ki je med najbolj korenitimi v EU. Kot pravijo, Velika Britanija zaradi visokega javnofinančnega primanjkljaja in vse večjega bremena javnega dolga druge izbire nima.