Anketna brezposelnost v Sloveniji v zadnjem četrtletju 7,8-odstotna

V Sloveniji je po anketi o delovni sili, ki temelji na mednarodno usklajenih opredelitvah Mednarodne organizacije za delo (ILO) in Eurostata, stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju lani znašala 7,8 odstotka.

Objavljeno
28. februar 2011 20.34
Ka.L., delo.si
Ka.L., delo.si
Ljubljana - Stopnja anketne brezposelnosti za moške je znašala 7,9 odstotka, za ženske pa 7,6 odstotka, piše STA. V zadnjem četrtletju lani je bilo v Sloveniji od skupaj 2,049 milijona prebivalcev aktivnih 1,045 milijona prebivalcev, od tega delovno aktivnih 963.000, brezposelnih pa 81.000. Delovno aktivnih je bilo za 5000 manj kot v tretjem četrtletju.

Med delovno aktivnimi jih je glede na dejavnost največ delalo v predelovalnih dejavnostih (21,1 odstotka vseh), glede na poklic pa je bilo največ strokovnjakov (16,1 odstotka).

V četrtem četrtletju glede na tretje 8000 več brezposelnih

V zadnjem četrtletju glede na prejšnje četrtletje se je število anketno brezposelnih zvišalo za 8000 oz. skoraj za 11 odstotkov. Stopnja anketne brezposelnosti je bila v tretjem četrtletju še pri sedmih odstotkih, v zadnjem pa je, kot omenjeno, znašala 7,8 odstotka.

Tudi v zadnjem četrtletju je bila anketna brezposelnost najvišja med mladimi. Stopnja anketne brezposelnosti je med osebami, starimi od 15 do 24 let, znašala 15,6 odstotka, kar je 2,6 odstotne točke več kot v tretjem četrtletju.

V zadnjem četrtletju se je povišalo tudi število neaktivnih prebivalcev, in sicer glede na tretje četrtletju za 0,5 odstotka na 716.000. Med neaktivnimi prebivalci je bilo največ upokojencev (63,4 odstotka) in študentov (19,8 odstotka). Večino je bilo žensk, in sicer 417.000 oz. 58,3 odstotka vseh neaktivnih prebivalcev.

Po podatkih iz statističnega registra delovno aktivnih prebivalcev se je število delovno aktivnih prebivalcev v zadnjem četrtletju lani v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zmanjšalo za 6000, število registriranih brezposelnih oseb pa povečalo za več kot 7000. Stopnja registrirane brezposelnosti se je povečala na 11,3 odstotka.

Minister za delo predvideva, da se bo naraščajoč trend marca ustavil

Po mnenju ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika je normalno, da že dalj časa beleženi višji registrirani brezposelnosti sledi tudi anketna brezposelnost. V izjavi za STA je ocenil, da se bo naraščajoč trend brezposelnosti to pomlad umiril in najkasneje marca dosegel vrh, ki pa po njegovem ne bi smel preseči 120.000 brezposelnih oseb.

Med razlogi za tak trend so po Svetlikovih besedah iztek protikriznih ukrepov, zmanjšanje obsega programa javnih del, kriza v gradbeništvu in tudi dvig minimalne plače, ki določenim delodajalcem povzroča dodatne finančne težave.