Apple zavrača očitke Evropske komisije

Apple je zavrnil očitke Evropske komisije, da z zaračunavanjem različnih cen za glasbene posnetke v različnih članicah Evropske unije krši evropsko zakonodajo na področju konkurence.

Objavljeno
03. april 2007 14.08
Apple: Nismo kršili evropskega prava
Bruselj - Ameriško podjetje Apple, ki se poleg proizvodnje računalnikov ukvarja tudi s prodajo glasbe preko spleta, je danes zavrnilo očitke Evropske komisije, da z zaračunavanjem različnih cen za glasbene posnetke v različnih članicah Evropske unije krši evropsko zakonodajo na področju konkurence. "Vedno smo želeli enotno, vseevropsko trgovino iTunes, ki bi bila dostopna v vseh članicah unije, vendar to zaradi pravnih omejitev ni bilo možno," so pojasnili v Applu.

V EU ne obstaja enoten sistem zaščite avtorskih pravic

Omenjene omejitve so podjetju postavile glasbene založbe, ki svoje skladbe ponujajo preko spletne trgovine iTunes. V EU namreč ne obstaja enoten sistem zaščite in upravljanja z avtorskimi pravicami, saj ima vsaka članica na tem področju lastna pravila.

Komisija je proti Applu začela postopek zaradi kršenja evropske konkurenčne zakonodaje, pri čemer je kamen spotike praksa omenjenega podjetja, da preko svoje spletne trgovine iTunes za glasbene posnetke v različnih članicah EU zaračunava različne cene.

Applova spletna trgovina krši zakonodajo na področju konkurence

Applova spletna trgovina Applova spletna trgovina iTunes namreč potrošniku omogoča nakup glasbenega posnetka le v državi, kjer ima registrirano kreditno kartico, potrošnik pa nakupa ne more opraviti na strežniku, ki je namenjen kupcem iz drugih držav. Kupec iz Belgije je tako moral uporabiti kreditno kartico, ki jo je izdala banka iz Belgije, je pojasnila komisija.

V Bruslju poudarjajo, da ne gre za preverjanje prevladujočega položaja Apple na trgu, temveč zgolj za teritorialno omejevanje prodaje glasbe. Komisija sicer postopka ni začela zgolj proti Applu ampak tudi proti štirim največjim glasbenim založbam - EMI, Sony BMG, Warner in Universal Music -, ki preko iTunes ponujajo svoje skladbe.