Arcelor Mittal kaže znake okrevanja

Največji svetovni proizvajalec jekla Arcelor Mittal je letošnje tretje četrtletje sklenil z dobičkom, kar je prvič po treh zaporednih četrtletnih izgubah in nad pričakovanji analitikov.

Objavljeno
28. oktober 2009 12.05
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Luxembourg - Družba je ustvarila 903 milijonov čistega dobička, kljub temu pa je to 76 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Arcelor Mittal je letošnje drugo četrtletje končal z 792 milijoni evrov izgube, v tretjem četrtletju 2008, preden je finančna kriza načela svetovno gospodarstvo, pa je ustvaril 3,92 milijarde dobička.

Obdobje od julija do septembra je po besedah glavnega izvršnega direktorja družbe Lakshmija Mittala pokazalo prve znake okrevanja na trgu jekla, potem ko se je zaradi svetovne gospodarske krize povpraševanje po jeklu močno zmanjšalo.

Kljub temu, da je poslovno okolje še vedno polno izzivov, pa bi se lahko v prihodnjem letu po Mittalovem mnenju nadaljevalo postopno izboljšanje.

Prihodki od poslovanja so se v tretjem trimesečju zmanjšali za več kot polovico, in sicer z lanskih 35,19 milijarde evrov na 16,18 milijarde evrov. V primerjavi z drugim letošnjim četrtletjem, ko je Arcelor Mittal zabeležil 15,17 milijarde evrov prihodkov, pa so se prihodki le malenkost zvišali.

V družbi pričakujejo, da se bodo v zadnjem četrtletju tako naročila kot cene jekla zvišali.

Arcelor Mittal bo postopoma zvišal tudi proizvodne zmogljivosti; potem ko je bila proizvodnja v drugem četrtletju na polovici zmogljivosti, se je v tretjem četrtletju zvišal na 61 odstotkov. Po načrtih naj bi se v zadnjih treh letošnjih mesecih zvišala na do 70 odstotkov.