Aretirali šest oseb vpletenih v borzne prevare

FBI je aretiral Raja Rajaratnama, upravitelja newyorškega hedge sklada Galleon Management, po rodu iz Šri Lanke. Prijetih je bilo še pet oseb, ki naj bi si skupaj s trgovanjem na osnovi notranjih informacij pridelali za 20 milijonov dolarjev dobička.

Objavljeno
17. oktober 2009 21.10
Ka.K./STA
Ka.K./STA
New York - Poneverjena vsota se zdi majhna ob vseh drugih finančnih prevarah, ki so prišle na dan v zadnjih letih, vendar pa je primer pomemben, ker pošilja sporočilo Wall Streetu, da jih je začel "veliki brat" opazovati. Hedge skladi so doslej bolj ali manj nekaznovano vplivali na poslabšanje finančnih razmer. Ko se je na primer lansko jesen poglobila finančna kriza so upravitelji hedge skladov v skladu s tržno logiko začeli prodajati delnice finančnih podjetij "na kratko" torej s pričakovanjem, da jim bo vrednost padla, kar je padanje vrednosti delnic pospešilo.

 

Dokler je takšno trgovanje potekalo na podlagi javnosti dostopnih informacij, regulatorji niso mogli ukrepati. Vendar pa so v hedge sklade vpleteni ljudje z veliko denarja, ki so med seboj povezani na različne načine in si izmenjujejo informacije, ki javnosti niso dostopne. Tako prehitijo konkurenco in mastno zaslužijo. Takšna trgovina se odvija vsak dan po vsem svetu, organi pregona pa posredujejo izjemno redko.

 

Petkove aretacije so se odvijale po scenariju iz znanega filma Wall Street iz 80. let prejšnjega stoletja. Zvezni tožilec južnega New Yorka Preet Bharara je po aretacijah sporočil, da jim je sodišče tokrat prvič dovolilo tajno prisluškovanje igralcev na Wall Streetu. Bharara je dejal, da gre za opozorilo upraviteljem hedge skladov in vsem, ki mislijo trgovati na podlagi notranjih informacij, da jih policija posluša.

 

Koliko bo opozorilo delovalo, glede na to, da takšno trgovanje prinaša velike dobičke, bo pokazal čas. Raj Rajaratnam je s svojimi 1,3 milijardami dolarjev ocenjenega premoženja na 559. mestu Forbesove lestvice najbogatejših na svetu. Poleg njega so aretirali še Danielle Chisei in Marka Kurklanda, ki sta bila zaposlena pri skupini hedge sklada New Castle, nekoč v okvirju propadle investicijske banke Bear Stearns. Z lisicami so za zapahe pospremili tudi Rajiva Goela zaposlenega pri investicijski veji podjetja Intel, podpredsednika podjetja IBM Roberta Moffata in Anila Kumarja iz svetovalnega podjetja McKinsey & Co.

 

Vsi skupaj so si menjavali javnosti nedostopne informacije o prihodnjih dogodkih v zvezi s številnimi podjetji, kot so na primer Google, IBM, Hilton, Clearwire, Akamai, Advanced Micro Devices in People Support. Rajaratnam je na primer izvedel, da bo hotele Hilton julija 2007 kupila skupina Blackstone in je pred konkurenco in zvišanjem cene kupil na sto tisoče delnic ter pospravili v žep 4 milijone dolarjev dobička. Po drugi strani so obtoženci leta 2008 kratko prodali delnice spletnega podjetja Akami, ker so vedeli, da bo podalo poročilo o nižjih dobičkih in s tem pobrali 2,4 milijona dolarjev razlike.

 

Preiskava se je začela že leta 2007, ko so začeli z FBI sodelovati nekateri udeleženci poslov, da si zagotovijo nižjo kazen. Rajaratnam je v štirih točkah obtožen zarote, v devetih točkah pa poneverb vrednostnih papirjev. Aretirali so ga, tik preden je odpotoval v London, za kar je imel kupljeno vozovnico. Poleg kazenskega pregona bodo morali obtoženci, če jim bo dokazana krivda, tudi vrniti nezakonito pridobljeno premoženje skupaj z obrestmi. Za to pa skrbi civilna tožba Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC).