Aston Martin znova v rokah Britancev

Avtomobilsko znamko Aston Martin je ameriški Ford prodal konzorciju, na čelu katerega je britanski podjetnik in navdušenec nad športnimi avtomobili Dave Richards.

Objavljeno
12. marec 2007 18.50
Za Aston Martin je konzorcij odštel 923 milijonov dolarjev
London - Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford je prodal avtomobilsko znamko Aston Martin konzorciju, na čelu katerega je britanski podjetnik in navdušenec nad športnimi avtomobili Dave Richards. Britanska znamka Aston Martin slovi predvsem po tem, da avtomobile te znamke v svojih filmih velikokrat vozi tajni agent James Bond. Za Aston Martin je konzorcij odštel 923 milijonov dolarjev.

Aston Martin je bil naprodaj od lanskega avgusta. Ford znamko prodaja zaradi finančnih težav, v katerih se je znašel, izkupiček pa namerava vložiti v razvoj svojih ključnih znamk. Ameriški avtomobilski proizvajalec je prodajo uradno naznanil danes, posel pa naj bi zaključili v drugem četrtletju. Ford bo sicer obdržal 77 milijonov dolarjev vreden delež v družbi.

Richards je prepričan, da bodo lahko novi lastniki znamko Aston Martin povzdignili "v še večje višave". Britanec je sicer ustanovitelj in predsednik družbe za avtomobilsko tehnologijo Prodrive. V konzorciju pa ga podpira tudi kuvajtski in ameriški kapital, saj so ob njem John Sinders, Investment Bar in Adeem Investment Company.

Aston Martin je bil ustanovljen leta 1914 s strani Lionela Martina in Roberta Bamforda. Prvi avto te znamke so izdelali leto pozneje, v 1915. Ford je leta 1987 kupil kontrolni delež v družbi, polno lastništvo pa je pridobil leta 1994, ko se je Aston Martin znašel v finančnih težavah.

Letna proizvodnja Aston Martinov je leta 1992 znašala le 46 avtomobilov. V zadnjem desetletju pa je znamka doživela preporod; lani so tako prodali rekordnih 7000 Aston Martinov in podobno število pričakujejo tudi letos. Aston Martin ostaja znan predvsem po tem, da je to avtomobil tajnega agenta 007. Aston Martin je namreč vozil že prvi James Bond Sean Connery, ter še veliko njegovih naslednikov.