ATVP tožilstvu naznanila sedem družb

ATVP je zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe trga finančnih instrumentov ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu naznanila sedem pravnih in 12 fizičnih oseb. Pri tem niso izdali, za koga naj bi šlo.

Objavljeno
04. september 2009 17.36
Stane Valant
N. G.
N. G.
Ljubljana – Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe trga finančnih instrumentov ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu naznanila 7 pravnih in 12 fizičnih oseb. Pri tem niso izdali, za koga naj bi šlo.

ATVP na podlagi preiskav posebne delovne skupine za nadzor nad tržno manipulacijo sumi, da so ovadene družbe trgovale z delnicami zato, da bi umetno vzdrževale njihovo vrednosti. S tem pa so drugim delničarjem posredovale napačno ali zavajajočo predstavo o ponudbi, povpraševanju ali ceni vrednostnih papirjev. Zagrožena kazen za zlorabo trga finančnih instrumentov za pridobitev premoženjske koristi se kaznuje z zaporom do treh let, če pa gre za pridobitev velike premoženjske koristi ali povzročitve velike premoženjske škode, lahko kršitelj v zaporu sedi do pet let.

Zloraba trga finančnih instrumentov predstavlja tudi hujšo kršitev Zakona o trgu finančnih instrumentov, so dejali v ATVP. Zakon namreč kot prepovedana ravnanja zlorabe trga finančnih instrumentov navaja tržno manipulacijo in trgovanje na podlagi notranjih informacij. Zaradi tržne manipulacije je ATVP že sprožila ustrezne postopke proti domnevnim kršiteljem.

Spomnimo, da je ATVP v sredini julija na tožilstvo naznanila pet pravnih in sedem fizičnih oseb iz kroga Pivovarne Laško. Tudi njim so očitali tržno manipulacijo.