Audi kljub krizi z dobičkom

V letošnjem tretjem četrtletju so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za 15 odstotkov na 7,2 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa se je prepolovil na 348 milijonov evrov.

Objavljeno
30. oktober 2009 14.21
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ingolstadt - Nemški avtomobilski proizvajalec Audi krepko občuti gospodarsko krizo, a še naprej posluje z dobičkom. V letošnjem tretjem četrtletju so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za 15 odstotkov na 7,2 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa se je prepolovil na 348 milijonov evrov, so sporočili iz družbe.

Rezultate so poslabšali gospodarski položaj, tritedenski premor v proizvodnji v avgustu ter stroški zagona proizvodnje modelov A8 in A1, je povedal član upravnega odbora za finance Axel Strotbek.

Vodstvo je s poslovnimi rezultati zadovoljno. Podobno zmanjšanje prodaje in dobička je družba zabeležila že v prvih dveh četrtletjih. V prvih devetih mesecih skupaj je Audi ustvaril 1,17 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je 43 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se zmanjšali za 15,9 odstotka na 21,7 milijarde evrov.

Za zadnje letošnje četrtletje Strotbek napoveduje boljše poslovne rezultate kot v tretjem. Ob tem je spomnil na investicije v višini 1,9 milijarde evrov, ki jih načrtujejo v tovarnah v Ingolstadtu in Neckarsulmu.

Audi si je za leto zastavil cilj, prodati približno 900.000 avtomobilov, vendar je prvi mož Audija Rupert Stadler prepričan, da bodo načrte presegli. Leta 2008 je Audi prvič prodal več kot milijon avtomobilov.