Avgusta v Sloveniji ničelna stopnja inflacije

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so avgusta v povprečju ostale nespremenjene. Bruto domači proizvod pa se je v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepil za 0,7 odstotka.

Objavljeno
31. avgust 2009 13.13
Evri gredo na Irsko
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so avgusta v povprečju ostale nespremenjene, in sicer tako v primerjavi z julijem kot avgustom lani, je danes v prvi objavi podatkov sporočil državni statistični urad.

Avgusta glede na julij so se podražile storitve za 0,5 odstotka, blago pa se je pocenilo za 0,1 odstotka. V primerjavi z avgustom lani so se storitve podražile za 2,5 odstotka, blago pa se je pocenilo za 1,1 odstotka.

Povprečna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila avgusta tako na mesečni kot na letni ravni 0,1 odstotka.

Slovenija v drugem četrtletju z 0,7-odstotno rastjo

Bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju letos v medletni primerjavi realno zmanjšal za 9,3 odstotka. V primerjavi s predhodnim četrtletjem pa se je BDP okrepil za 0,7 odstotka. "Po dveh zaporednih četrtletjih negativne rasti so se recesijska gibanja v drugem četrtletju ustavila," so sporočili iz državnega statističnega urada.

Medletno zmanjšanje obsega BDP v obdobju od aprila do konca junija za 9,3 odstotka je po izračunih statistikov "tretje zaporedno zmanjšanje gospodarske aktivnosti in največje v sedanji krizi". V prvi polovici leta je bil BDP za 8,8 odstotka manjši kot v enakem obdobju leta 2008, so ob današnji objavi podatkov poudarili v državnem statističnem uradu (Surs).

Podobno kot v začetku leta so se najbolj realno zmanjšale bruto investicije, ki so bile v drugem četrtletju letos za 36,7 odstotka manjše kot v drugem četrtletju lani. Tudi izvoz in uvoz sta se realno znova močno zmanjšala; izvoz je bil v medletni primerjavi za 21,3 odstotka manjši, uvoz pa za 24,8 odstotka. Realno, za odstotek, so se zmanjšali tudi izdatki za končno potrošnjo.

V četrtletni primerjavi pa se je BDP v drugem četrtletju, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, realno povečal za 0,7 odstotka. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila vodja sektorja za nacionalne račune na statističnem uradu Karmen Hren, to kaže na prekinitev recesijskih gibanj.