Avstralija dviguje obrestno mero

Avstralija je postala prva izmed držav članic G20, ki je dvignila obrestno mero iz 3 na 3.5 odstotke. Po mnenju ekonomistov bodo potezi Avstralije sledile druge centralne banke dosti hitreje, kot se je sprva pričakovalo.

Objavljeno
06. oktober 2009 11.18
Ma.B.
Ma.B.
Canberra - Avstralija je postala prva izmed držav članic G20, ki je dvignila obrestno mero iz 3 na 3.5 odstotke. Guverner avstralske centralne banke (RBA) Glenn Stevens je dejal, da so ekonomske razmere v državi „boljše od pričakovanega", zaupanje pa se je okrepilo. Avstralski dolar, ena najaktivnejših valut na svetu, se je v zadnjih dneh okrepil glede na pričakovanja RBA glede dviga obrestne mere.

Avgusta je sicer že Banka Izraela kot prva dvignila obrestno mero po izbruhu svetovne finančne in gospodarske krize. Toda zadnje dejanje v Avstraliji je z vidika velikosti ekonomije države toliko bolj pomembno. Potezo bodo prav tako pozorno spremljali v azijsko-pacifiških državah, ki tudi razmišljajo o dvigu obrestne mere.

Po mnenju ekonomistov bodo potezi Avstralije sledile druge centralne banke dosti hitreje, kot se je sprva pričakovalo. Med prvimi bi tako že v tem četrtletju lahko bila Južna Koreja, nato pa še Tajvan.

Avstralija se je izognila recesiji glede na podatke v zadnjem četrtletju prejšnjega leta. Tamkajšnja vlada je namreč gospodarstvu namenila obširne stimulacije; 42 bilijonov avstralskih dolarjev (35 bilijonov dolarjev) za pokojninsko blagajno in družine z nizkimi prihodki, poleg tega pa je vložila v številne infrastrukturne projekte.