Avstrijski Mobilkom s tožbo proti dodelitvi licence

Tretjeuvrščeni na mednarodnem razpisu za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu, avstrijski Mobilkom, se je zaradi domnevnega neregularnega postopka pritožil na vrhovno sodišče Kosova.

Objavljeno
11. marec 2007 19.21
Priština - Tretjeuvrščeni na mednarodnem razpisu za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu, avstrijski Mobilkom, se je zaradi domnevnega neregularnega postopka pritožil na vrhovno sodišče Kosova, pritožbo pa je poslal tudi Združenim narodom in Evropski uniji, je konec tega tedna pisal prištinski časnik v albanščini Koha ditore. Slovenski konzorcij, ki ga je lokalna agencija za telekomunikacije razglasila za zmagovalca, je že plačal 75 milijonov evrov koncesnine in tudi podpisal pogodbo o licenci.

Časnik Koha ditore, ki ga izdaja vodja ene od kosovskih parlamentarnih strank Vetton Surroi, piše, da je avstrijska družba oddala najboljšo ponudbo za pridobitev licence za drugega operaterja mobilne telefonije, vendar jo je kosovska agencija za telekomunikacije zavrnila v postopku odločanja, ki ga je Mobilkom ocenil kot "netransparentnega". Koha ditore še piše, da Avstrijci za ta škandal obdolžujejo vodjo agencije Antona Berishe.

Slovenski konzorcij je že plačal 75 milijonov evrov koncesnine

Kot je znano, je bil 6. marca s podpisom pogodbe o licenci izpolnjen še zadnji razpisni pogoj za pridobitev licence s strani konzorcija Telekoma Slovenije, Mobitela in Ipkoneta, ki je sicer na razpisu zasedel drugo mesto, vendar je dobil licenco zato, ker formalni zmagovalec Kosmocell v predvidenem roku ni plačal koncesnine.

Kosovska agencija za telekomunikacije je zato Kosmocellu v skladu s predpisi odvzela licenco in jo dodelila slovenskemu konzorciju, ki je že 22. februarja poravnal celotno koncesnino v višini 75 milijonov evrov. Podpisa pogodbe se je udeležil tudi predsednik kosovske vlade Agim Ceku, ki je izrazil veselje nad dokončno sklenjeno pogodbo, ki je pomembna tudi za lokalno prebivalstvo. S tem bo namreč po njegovih besedah omogočena konkurenca in tako večja ponudba na kosovskem telekomunikacijskem trgu.

S podpisom pogodbe naj bi bili razrešeni vsi dosedanji zapleti okoli mednarodnega razpisa za drugega operaterja. Na prvem leta 2004 je bil izbran slovenski Mobitel skupaj z domačo družbo Mobikos, a so morali razpis na zahtevo misije ZN na Kosovu (UNMIK) razveljaviti.

Avstrijski Mobilkom je sicer že po razglasitvi Kosmocella za zmagovalca zatrdil, da je odločitev kosovske agencije za telekomunikacije nesprejemljiva, ponovno pa se je oglasil, ko je iz igre izpadla kosovska družba in ko je slovenski konzorcij plačal koncesnino. Takrat je zatrdil, da "netransparentnost postopka dokazuje dejstvo, da rezultati ocenjevanja niso bili in ne bodo posredovani javnosti".